Istraživanje: Vučić bi osvojio više glasova od Nikolića

Kada bi se predsednički izbori održavali u nedelju Aleksandar Vučić bi pobedio u prvom krugu sa 53 odsto glasova, pokazuje istraživanje.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.12.2016.

11:28

Istraživanje: Vučić bi osvojio više glasova od Nikolića
Foto: Tanjug, arhiva

Ako bi kandidat SNS bio Tomislav Nikolić u prvom krugu mogao bi da računa sa 36 odsto glasova, pokazuje istraživanje Ipsos stratedžik marketinga koje je objavio "Blic".

Prema tom istraživanju, na izborima bi glasalo oko 3,5 miliona birača.

"Aleksandar Vučić bi ukoliko bi se kandidovalo devet pretendenata u ovom trenutku mogao da osvoji oko 53 odsto glasova od opredeljenih birača", rekao je za "Blic" Marko Uljarević, direktor istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos stratedžik marketing.

U istraživanju se nije "glasalo" za Ivicu Dačića, lidera SPS, jer se računa da će vladajuća koalicija imati jednog kandidata.

Ukoliko bi to bio Vučić i kada bi ga podrzali svi koalicioni partneri njegov rejting bi mogao da skoči za dodatnih 250 000 do 300 000 glasova.

Aktuelni predsednik Srbije, prema istrazivanju, nema toliku podršku.

"Ukoliko bi se Nikolić kandidovao kao jedini kandidat vlasti, on bi u prvom krugu mogao da računa na 36 odsto opredeljenih birača", rekao je Uljarević objašnjavajući da bi to bilo dovoljno da osvoji najveći procenat glasova u prvom krugu, ali u drugom, kako tvrdi, može imati velikih problema.

U tom scenariju, kako kaže Uljarević, najozbiljniji kandidat za drugi krug bi bio bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sa 20 procenata glasova u prvom krugu, lider SRS Vojislav Šešelj sa 16 procenata i mozda Saša Janković sa devet.

"Osim ova četiri kandidata, u slučaju manjeg broja opozicionih kandidata, iznenađujuće dobar rezultat bi mogao da ima Nenad Čanak čak osam odsto", navodi Uljarević.

Ukoliko dođe do scenarija da se Nikolić kandiduje u drugi krug bi verovatno ušao sa Jeremićem, a ključ pobede bi bio u glasacima Vojislava Šešelja.

"Nepoznanica je kakvu bi poruku Šešelj upitio svojim biračima i u kojoj meri bi ga oni poslušali u drugom krugu", istice Uljarević.

Procenti svih potencijalnih kandidata se značajno menjaju ukoliko Vučić preseče i odluči da se kandiduje. U tom slucaju Jeremić ne bi mogao da ima 20 već samo 14 odsto opredeljenih, Šešelj bi osvojio 11, a Saša Janković sedam odsto.

Ukoliko bi se u ovom trenutku istovremeno sa predsedničkim održali i parlamentarni izbori sama SNS bi mogla da računa na rejting koji je na aprilskim izborima imala koalicija okupljena okop te stranke, 48 odsto, dok bi koalicija mogla da računa na nešto više od 50 procenata podrske opredeljnih biraca. SPS bi samostalno osvojio oko devet odsto glasova.

SRS bi dobila osam, DJB šest, DS pet, Dveri pet, LDP i LSV po tri.

Istrazivanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1137 punoletnih građana Srbije u periodu od 7. do 8. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: