Otvorena nova seizmološka stanica na Divčibarama

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2003.

21:16

Default images
Ministar urbanizma i građevina Srbije Dragoslav Šumarac otvorio je u utorak novu Seizmološku stanicu na Divčibarama, na lokaciji Crni vrh, za koju su opremu nabavili donatori iz Italije. "Ovo je prva Seizmološka stanica otvorena u Srbiji posle 100 godina", rekla je na današnjoj svečanosti direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović. Ona je kazala da će Srbija sada biti uključena u regionalnu i mediteransku mrežu seizmoloških opservatorija. Na taj način biće omogućen brz protok podataka o gibanjima tla na ovom trusnom području, ali i pouzdanije predviđanje tektonskih poremećaja, istakla je Radovanovićeva.

Sredstva za zgradu stanice na Crnom vrhu od sedam miliona dinara obezbedila je Vlada Srbije preko Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom 30. septembra 1998. godine, dok su najsavremeniju opremu obezbedili donatori iz Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: