Mihajlovićeva: Ubijanje žena mora da prestane

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisala je peticiju za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žrtve nasilja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.11.2016.

15:29

Mihajlovićeva: Ubijanje žena mora da prestane
Foto: Tanjug

Ona je pozvala sve građane da se priključe.

"To je jedan od načina da pošaljemo poruku i apelujemo da mora da prestane ubijanje žena u porodičnom ili partnerskom nasilju", rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon što je sa saradnicima potpisala peticiju koju organizuju Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja.

Kako je navela, u prethodnih 10 godina 326 žena, majki, sestara, prijateljica ubijene su u takvoj vrsti nasilja, a za samo 72 sata 2015. godine sedam žena je izgubilo život.

"Jedna kada strada je problem jer to nije samo gubitak života žene, to je gubitak za celu zajednicu", kaže Mihajlovićeva.

Kao članica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ona kaže da je u prethodne dve godine napravljeno je nekoliko iskoraka vezano za izradu Strategije borbe protiv nasilja i našeg partnerstva sa drugim organizacijama koje se bave tim pitanjima.

"To nije dovoljno. Potrebna je mnogo veća i jača koordinacija svih institucija i naravno ono što je uvek poziv medijima i pomoć da zajedno govorimo o tome i priocvcamo ne kada se desi nasilje nego pre. Svaka druga žena trpi neku vrstu nasilja - psihičko, ekonomsko i fizičko, ali svakako naselje", rekla je ministarka.

Navela je da treba svi da se potrudimo da živimo u boljem društvu i da zajedničkim radom to može da se postigne.

Odgovarajući na pitanje o pojedinim zamerkama na zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je upućen u parlament, a koje se odnose na to da nije predviđena individualna odgovornosti za državne službenike koji ne poštuju propise i pravila procedure kada im se žena obrati za pomoć, Mihajlovićeva je rekla da, ukoliko je moguće i potrebno, treba taj zakon učiniti boljim.

Navodeći da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost nije bilo član radne grupe za izradu tog zakona, Mihajlovićeva kaže da je to telo u javnoj raspravi dalo određene stavove.

"Nadam se da će ministarka pravde Nela Kuburović s dužnom pažnjom to pogledati i možda kroz neke amnandmane to poboljšati", rekla je Mihajlovićeva i navela da svi moraju da reaguju na nasilje nad ženama, te da to nije pitanje samo držvanih službenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: