Đacima se smeše školske uniforme, i roditelji odlučuju

Naredne školske godine uniforma bi mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2016.

20:37

Đacima se smeše školske uniforme, i roditelji odlučuju

Uvođenje zavisi od toga kada će biti usvojene izmene Zakona, ali i od roditelja učenika, koji će o tome biti anketirani u školama.

Školske uniforme do sada smo uglavnom viđali u filmovima. A od sledeće godine slike uniformisane dece mogli bismo videti i u srpskim osnovnim školama. Iako bi mnogi rekli da su uniforme potekle iz SAD ili privatnih škola širom Evrope, upravo na našim prostorima, školska uniforma nosila se još krajem 19. veka. Ministarstvo prosvete sada je ponovo oživelo tu ideju.

“Razlog zbog koga smo se odlučili na jedan takav korak, koji će biti u odnosu na određene delove populacije prilično nepopularan, jeste što su istraživanja koja su sprovedena u velikom broju evropskih zemalja pokazala da se na taj način negde smanjuje vršnjačko nasilje, što i jeste jedan od fokusa koje ovo Ministarstvo sada ima, zato što smo postali sredina u kojoj je taj problem izuzetno zastupljen”, navela je Dragana Milovanović, savetnica ministra prosvete.

Kada su sva deca isto odevena, imaju potpuno drugačiji osećaj jedni za druge, ističu iz Ministarstva prosvete i dodaju da će na taj način deca školu doživljavati kao deo sebe, kao nešto što treba da sačuvaju i odneguju.

Na ovaj način deca će shvatiti da ne postoji povezanost između materijalnog stanja i kvaliteta ličnosti, ali:

“Mi sada imamo decu već u nižim razredima osnovne škole koji svoj identitet, svoju ličnost izražavaju kroz garderobu. Bez obzira da li je ona skupa, ili jeftina, oni imaju neki svoj stav i svoj stil. I jako će im biti teško da taj stil podrede nečemu što bi bila školska uniforma”, rekla je psihološkinja Radmila Vulić Bojović.

“Mislim da će deca tu biti zbunjena, da će pružati otpor i da bi pametnije bilo nekako krenuti od niskog uzrasta, u jednoj generaciji, nego na mah, kao talas uvoditi tako jednu promenu koja se prilično razlikuje od dosadašnjeg načina funkcionisanja”, dodala je ona.

Ukoliko se ovaj predlog usvoji, razmatraće se dva načina. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će deca iznajmljivati, a drugi je da uniforme kupe roditelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: