Zoranu Sekuliću uručen orden Legije časti

Direktoru novinske agencije Fonet Zoranu Sekuliću u Ambasadi Francuske u Beogradu uručen je orden Francuske Legija časti u rangu viteza.

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

20:33

Zoranu Sekuliću uručen orden Legije časti
Foto: Tanjug

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro rekla je da je predsednik Francuske Fransoa Oland odlučio da Sekuliću uruči to visoko priznanje zbog njegovog angažovanja u službi odbrane razvoja medija i njihove nezavisnosti u Srbiji i u Evropi.

Kako kaže, Sekulić je posvetio karijeru svojoj strasti – novinarstvu.

"Političkim neprijateljstvima i sukobima koji su obeshrabrili mnoge Vi umete da se suprotstavite s mnogo lične snage, dostojanstva i hrabrosti, držeći do slobode govora kojoj ste oduvek bili verni. I u tim vremenima, vaš rad počiva na principu koji je izrazio pisac Žak Prever - 'Kada istina nije slobodna, sloboda nije istinita'", rekla je Kristin Moro.

Ona je navela da je Sekulić tokom karijere duže od 30 godina uspešno primenio brojne inovacije u oblasti medija i prepoznao potencijal svetskih tehnologija na polju informacija i medija i razvoju digitalnih i mudimedijalnih sadržaja, a bio je i predstavnik medijske scene Srbije prilikom kreiranja zakona koji se odnose na tu oblast.

"Vaše aktivnosti su doprinele otvaranju Srbije ka svetu i boljem prepoznavanju Srbije u svetu. Vi doprinosite promovisanju vrednosti koje je Francuska podržavala kroz istoriju i koje smatra osnovama demokratije, a to su sloboda štampe i izražavanja", rekla je francuska ambasadorka.

Osim toga, ambasadorka je istakla da je Zoran Sekulić doprineo promovisanju vrednosti koje je Francuska podržavala kroz istoriju i koje smatra jednom od osnova demokratije.

“Naravno, govorim o slobodi štampe i slobodi izražavanja. Funkcija štampe je važna za demokratski sistem. Ona doprinosi obrazovanju građana dajući im, pored golih činjenica, i objašnjenja vezana za kontekst, uzroke i perspektive. Ako se novinar poštuje i ako on može slobodno da obavlja svoj posao, on time građanima daje oruđa koja su mu potrebna kako bi pravili razumne izbore koji se tiču njihove budućnosti i budućnosti njihove zemlje”, navodi Kristin Moro.
Foto: Tanjug
Zoran Sekulić je prilikom uručenja nagrade rekao da je odluka francuskog predsednika da Legiju časti dodeli novinaru iz Srbije potvrda univerzalnog karaktera vrednosti kao što su sloboda misli, izražavanja i sloboda medija.

“Primam visoko priznanje Republike Francuske sa osećanjem neizmerne časti, zahvalan što ste ordenom Legije časti trajno učinili ponosnim i mene i moje pretke i moje potomke. Što ste mojem životnom i radnom veku, ali i novinarskom i ličnom poštenju i hrabrosti svih mojih višedecenijskih saradnika i profesionalnih istomišljenika, dali poseban smisao i ohrabrenje”, istakao je Sekulić.

Direktor agencije Fonet dodao je da građani Srbije zaslužuju bolje medije i bolje novinarstvo koje je znalačko i odgovorno, kao i urednike i vlasnike koji rade u javnom interesu i ne trguju uverenjima, i zahvalio svim bivšim i sadašnjim zaposlenim radnicima Foneta, kao i porodici.

"Dok kriza potresa temelje evropskog mirovnog projekta ujedinjenja Francuska pokazuje da visoki principi slobode ne smeju biti dovedeni u pitanje. Ovo priznanje shvatam kao poruku Francuske da ti principi važe za Srbiju, kao razgraničenje onoga što je slobodno ali odgovorno novinarstvo i onoga što nije", rekao je Sekulić.

Na svečanosti u ambasadi Francuske prisutni su bili poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, zaštitnik građana Saša Janković, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Predić, predstavnica OEBS-a u Srbiji zadužena za medije Gordana Janković, brojni urednici srpskih medija i ličnosti iz javnog života Srbije.

“U ovom svečanom trenutku bilo bi neprikladno, ne bi bilo viteški, da pominjem probleme sa kojima su suočeni novinari i mediji u Srbiji. Zato i neću govoriti o pritiscima, uticajima i kontroli medija, njihovih vlasnika, urednika i novinara, banalizaciji i primitivizmu. Neću govoriti o vređanju, pretnjama i kampanjama protiv neistomišljenika, strahu i masovnim kršenjima etičkog kodeksa . Neću govoriti ni o ukidanju prostora za javni kritički dijalog o ključnim problemima društva i marginalizovanju najboljih u profesiji, ni o endemskoj servilnosti i kukavičluku medija, niti o nedoslednoj primeni medijskih zakona. Konačno, neću porediti sadašnjost ni sa devedesetim, ni sa godinama tranzicije, jer problemi slobode medija i slobode izražavanja kroz vreme menjaju samo formu, intenzitet i mehanizme uticaja, od onih opasnih po život, do sofisticiranih, nevidljivih i bez otisaka prstiju”, ističe Sekulić.
Foto: Tanjug
“Srbija ima novinare i urednike dorasle tim visokim ciljevima, potrebno ih je vratiti u centar medijske scene i pustiti da rade slobodno, profesionalno i odgovorno. Na dobrobit i javnosti i društva u celini, konačno i u najboljem interesu države koja teži stabilnosti, razvoju i napretku, koja pretenduje da bude moderna evropska demokratija”, dodaje on.

Kako kaže, ovaj orden deli sa svim FoNetovcima, sadašnjim i bivšim, ali i Sekulićima - Ljiljani, Petru i Đorđu.

“Za nepune 23 godine bilo ih je više od 600, koji su, uz ogromna odricanja, profesionalna i egzistencijalna, istrajavali i istrajavaju, neumorno radeći novinarski, urednički, snimateljski, fotoreporterski, montažerski i menadžerski posao časno i pošteno”, navodi Sekulić.

Ostim toga, istakao je da je “ponosan na Francusku kao što je ona ponosna na njega”.

Počastvovan sam što me je uvrstila u plejadu uglednih ličnosti, časnih dobitnika ovog visokog priznanja. Ponosan sam i na moju Srbiju, onu razboritu, čestitu i dostojanstvenu, Srbiju stabilnih demokratskih institucija, Srbiju sloboda i prava, tolerancije i pomirenja. Ponosim se i neistomisljenicima, onima koji još ne dele ove vrednosti i ideale, jer sam uveren da će, čak i protivno svojoj volji, prihvatiti da je ovaj orden priznanje i za Srbiju. Za pristojnu, uspravnu i modernu Srbiju, prirodnog, poštovanog i ravnopravnog člana evropske porodice, Srbiju kojoj se nadam, koju očekujem, kojoj verujem i od koje ne odustajem”, zaključio je Sekulić.

Zoran Sekulić rođen je u Beogradu 1958. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1981, a godinu dana kasnije počeo je profesionalnu novinarsku karijeru kao saradnik u Radio Beogradu (Program 202).

Od 1983. do 1993.godine radio je kao novinar i urednik u Novinskoj agenciji Tanjug.

Zbog neslaganja sa uređivačkom politikom Tanjuga, u jesen 1992. godine podneo je ostavku na mesto urednika političke rubrike, a u novembru sledeće godine napustio je tu agenciju. U februaru 1994. godine pokrenuo je FoNet.

Predsednik je Upravnog odbora Asocijacije medija, najvećeg poslovnog udruženja štampanih i onlajn medija u Srbiji, član Međunarodne federacije novinara, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO Beč).

Bio je pregovarač medijske zajednice (Asocijacija medija, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) sa Vladom Srbije, prilikom izrade Medijske strategije u septembru 2011.godine.

Nagrađen je, kao OEBS Ličnost 2012.godine, za doprinos medijskim reformama u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: