Dikić štrajkuje glađu i žeđu, "samo je došao pod Ostrog"

Bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić započeo je štrajk glađu i žeđu u pritvoru u Crnoj Gori, izjavio je njegov adokat Milan Petrović.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

13:01

Dikić štrajkuje glađu i žeđu,
Foto: Tanjug, arhiva

U noći uoči parlamentarnih izbora, crnogorska policija uhapsila je Dikića i još 19 državljana Srbije pod optužbom da su stvorili kriminalnu organizaciju i planirali terorističke napade, pa čak i kidnapovanje crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Branilac bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, izjavio je danas da je njegov klijent negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret i da je u pritvoru započeo štrajk glađu i žeđu, javili su podgorički mediji.

Petrović je u izjavi za N1 objasnio da je Dikić započeo štrajk glađu od momenta privođenja zbog, kako kaže, nepravde za koju smatra da mu je učinjena.

Oseća se jako loše zbog svega ovoga što pokušava da mu se podmetne. On je dao danas izjašnjenje na predlog tužioca za određenje pritvora. Rekao je da stoji na raspolaganju državi Crnoj Gori, da je spreman da odgovori na sva njihova pitanja, ali da sa ovim što mu se stavlja na teret zaista nema nikakve veze”, kaže Petrović.

Petrović za N1 kaže da je Dikić došao u privatnu posetu Crnoj Gori koja nema veze sa izborima, niti sa događajima koji je navodno trebalo da se dese.

Došao je pod manastir Ostrog na molitvu izlečenja zbog teške bolesti od koje boluje - karcinoma. Tako da je taj splet okolnosti zbog kojih se on našao u Crnoj Gori potpuno iskorišćen suprotno", navodi on i dodaje da je Dikić demantovao da poznaje ostale uhapšene, što su i oni sami potvrdili tokom saslušanja.

U Višem sudu u Podgorici je ranije počelo saslušanje osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori.

Prvi je saslušavan upravo Dikić, a saslušavaju se po predlogu Specijalnog tužilaštva za određivanje pritvora.

Branilac po službenoj dužnosti jednog od osumnjičenih, Dragana Maksića, advokat Božina Banović je ranije danas tražio od tužilaštva da ga razreši dužnosti.

Banović je napisao da razrešenje traži zbog teškog uspostavljanja saradnje sa klijentom i vidnog nepoverenja u njega.

"Što je dovoljan i objektivan razlog da se imenovanom dodijeli drugi branilac po sopstvenoj dužnosti ili po sopstvenom izboru", piše u Banovićevoj molbi za razrešenje, prenele su podgoričke "Vijesti".

Dikića tužilaštvo sumnjiči da je sa Aleksandrom Sinđelićem vođa kriminalne grupe, koja je pripremala terorističke napade na institucije, ubijanje civila i hapšenje premijera Mila Đukanovića.

Sinđelić je izbegao hapšenje i policija za njim traga. Dikiću i još trinaestorici uhapšenih je određen pritvor, dok su šestorica puštena na slobodu.

Iz tužilaštva su saopštili da sumnjiče uhapšene da su početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirali kriminalnu organizaciju, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori.

"Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija", saopštilo je Specijalno tužilaštvo ne navodeći o kojoj političkoj partiji je reč.

"Blic" danas piše da je Dikića angažovao državnih vrh Crne Gore i da je on za 100.000 evra glumio teroristu. Opširnije u posebnoj vesti.

Petrović odbacuje pisanje “Blica” da je Dikić od crnogorskih vlasti dobio 100.000 evra da “glumi teroristu”.

“Prema njegovom ponašanju, odnosu prema svemu ovome što mu se stavlja na teret, ja ne bih rekao da tu ima bilo kakve istine i mislim da je to potpuno jedna insinuacija koju ne bih dalje komentarisao”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: