Opozicija CG: Ne priznajemo izbore na dan pokušaja udara

Predstavnici DF, Velike koalicije Ključ, Demokrata i Socijaldemokratske partije doneli su odluku da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.10.2016.

21:29

Opozicija CG: Ne priznajemo izbore na dan pokušaja udara
Foto: Thinstock

Predstavnici tih političkih subjekata su se, kako saznaje Portal RTCG, saglasili da ne priznaju rezultate izbora imajući u vidu da su, kako se navodi, ovaj izborni proces pratile takve zloupotrebe, "koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne izborne procese u istoriji parlamentarizma Crne Gore".

"Posebno imajući u vidu činjenicu da su pojedini mediji već u subotu najavili, a državni organi Crne Gore u nedelju saopštili da se tokom izbornog dana desio pokušaj državnog udara. Jasno je, da se u atmosferi državnog udara na sam dan izbora ne mogu održati slobodni, fer i pošteni izbori", ocenjeno je na sastanku.

RTCG prenosi da navedeni opozicioni parlamentarni subjekti insistiraju da nezavisna komisija, u okviru koje treba uključiti i predstavnike međunarodne zajednice, konstatuje i ispita sve činjenice u vezi sa navedenim državnim udarom i javnosti saopšti ko su izvršioci, a ko nalogodavci tog krivičnog dela.

Ove četiri izborne liste, koje su osvojile 39 poslaničkih mandata od mogućih 81, konstatovale su da ne mogu priznati rezultate izbora koji su održani u danu kada je izvođen državni udar.

U zaključku, kojim je definisana zajednička odluka celokupne parlamentarne opozicije o nepriznavanju rezultata izbora, navedeno je da se tim pre ne mogu prihvatiti rezultati jer je državni udar izvođen dan pred održavanje glasanja, kao i na sam dan izbora, što je nespojivo sa slobodnim i demokratskim izjašnjavanjem građana.

Međunarodni posmatrači su danas ocenili da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani "u takmičarskom okruženju, uz poštovanje osnovnih sloboda". Kampanju je, međutim, kako je ocenjeno, karakterisao nedostatak jasnih alternativnih rešenja i napadi na ličnom nivou.

Predstavnici opozicije su u sinoćnjim izjavama navodili nepravilnosti na nedeljnim izborima, ali niko nije nagovijestio da neće priznati rezultate izbora. Predstavnik DF-a je, štaviše, još dok je trajalo brojanje glasova, na konferencijama za novinare isticao da je opozicija pobednik izbora.

Lider DPS-a Milo Đukanović najavio je da će "brzo" biti postignut dogovor sa ; Socijaldemokratama Crne Gore, BS i strankama manjinskih zajednica o formiranju vlade. Ona bi, prema sadašnjem rasporedu mandata, imala podršku 42 poslanika, jednog više nego što je apsolutna većina u parlamentu koji ima 81 poslanika.

Politički analitičari, međutim, najavljuju "iscrpljujuće" razgovore o formiranju vlade, jer je i opozicija najavila razgovore s partijama manjinskih naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: