Policija CG: Uhapšeno 20 državljana Srbije / VIDEO

Direktor uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović je potvrdio hapšenje 20 građana Srbije osumnjičenih za terorizam.

Izvor: B92

Nedelja, 16.10.2016.

13:34

Policija CG: Uhapšeno 20 državljana Srbije / VIDEO

Prethodno je B92 došao do nezvaničnog saznanja da je uhapšena grupa od 15 osoba, na čelu sa bivšim komandantom Žandarmerije Bratislavom Dikićem.

Stojanović je dodao da su državljani Srbije osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam, kao i da policija traga za jednom osobom.

"Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike", saopštio je Stojanović.

U akciji su učestvovali službenici Uprave policije u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

"Postupajući shodno operativinim i obaveštajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Republike Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga".

U Specijalnom tužilaštvu Crne Gore za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije već satima traje saslušanje 20 državljana Srbije.

Na snimcima na portalu Televizije Crne Gore vidi se kako policajci izvode uhapšene iz policijskog kombija.

Više državno tužilaštvo Crne Gore je saopštilo da je grupa od 20 uhapšenih državljana Srbije imala plan da u vreme večerašnjeg proglašenja rezultata današnjih parlamentarnih izbora, oružano napadne građane koji bi se okupili ispred zgrade Skupštine i službenike policije.

Nakon toga, kako je saopšteno, sumnja se da je grupa imala nameru da zauzme zgradu Skupštne Crne Gore i da proglasi izbornu pobedu "određenih političkih partija".

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori", saopštilo je Više državno tužilaštvo.

U saopštenju se navodi da je organizator grupe B.D. u subotu rano ujutro došao u Crnu Goru "s namerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u nameri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije".

"Osumnjičeni su, po dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gde su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodele unapred pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana", navodi se u saopštenju VDT.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva, službenici Specijalnog policijskog odeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove te kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provere "unapred pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju”, piše u saopštenju Državnog tužilaštva.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, uz lica lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužilaštva.

Uhapšeni su: B.D. (1970), K.H.(1977.), V.B.(1995.), N.đ.(1995.), S.V.(1991.), G.K.(1999.), B.K.(1976.), L.đ.(1998.), B.M.(1955.), M.D.(1957.), D.M.(1976.), S.đ.(1964), A.Č.(1983), A.A.(1974), N.đ.(1982.), S.Ć.(1979.), D.S.(1974.), M.A.(1990.), I.M.(1980.) i P.A.(1977.)

Inicijalnu vest je objavila televizija Pink M, koja je dodala i da su uhapšeni bili naoružani, kao i da su bili spremni i na likvidacije.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije hteo da komentariše noćašnje hapšenje bivšeg šefa srpske žandarmerije Bratislava Dikića.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema nikakve podatke o o navodnom hapšenju paravojne kriminalne grupe u Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je vest o navodnom hapšenju grupe koju vodi bivši šef Žandarmerije Bratislav Dikić, saznao iz medija.

Pročitajte još:

CG: Uhapšena paravojna grupa, vođa Bratislav Dikić

"Grupa iz Srbije planirala lišavanje slobode Đukanovića"

Ministar policije CG: Ko me zaobilazi sa informacijama?

Strani mediji o hapšenju u CG: Nadmetanje Zapada i Rusije

Izbori u CG: Incidenti, hakerski napadi, nestanci... VIDEO

CG: Viber i WhatsApp ugašeni; FB i Tviter "eksplodirali"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: