U Beogradu predstavljen Memorandum SPC o Kosovu i Metohiji

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2003.

23:10

Default images

Memorandum Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji ima za cilj da obnovi pamćenje i podstakne i pozove sve žitelje pokrajine i ljude na vlasti na odgovornost u "zalečenju duboke rane", rečeno je večeras na predstavljanju tog dokumenta na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu. Otvarajući skup u prepunoj univerzitetskoj sali, srpski Patrijarh Pavle je rekao da je na Kosovu na službovanju proveo 34 godine i da je za to vreme "vidjao Albance koji se pripremaju za etničko čišćenje Kosova i Metohije", podsećajući da je još tada apelovao na odgovorne da se u Evropi priprema "etnički čista država".

Vladika Raško - prizrenski Artemije je o Memorandumu SPC rekao da je mnogoznačan i predstavlja "sudbinu istine i svedočenje da smo na putu istine koja vodi u život". "Memorandum je knjiga pisana 800 godina, pisana životima mnogih generacija i to krvlju i suzama raje, nevine dece i staraca", rekao je Artemije i naveo da se stranice Memoranduma na Kosovu i "dalje ispisuju krvlju nedužnih - u Obiliću, Skulanovu, Goraždevcu, ...". Artemije veruje da "Kosovo i Metohija nije izgubljeno i da neće biti izgubljeno".

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović je na promociji Memoranduma SPC o Kosovu naglasio da su prvi put posle Drugog svetskog rata Crkva i država po pitanju budućnosti pokrajine "našle saglasje". "Zato nije ni čudno što je jedan od ključnih stavova takoreći istovetan u Memorandumu i Deklaraciji Skupštine Srbije. To je stav u kome se ističe teritorijalna nedeljivost Srbije, traži poštovanje medjunarodno priznatih granica i naglašava da se državni suverenitet Srbije i državne zajednice SCG odnosi na Kosovo i Metohiju, bez obzira na trenutnu prelaznu administraciju u pokrajini", rekao je Čović.

On je odbacio optužbe iz Prištine da se radi o još jednom srpskom "nacionalističkom aktu" i zapitao se "koji je narod danas najbrojniji i najači i ko koga na Kosovu ugrožava?".

Memorandum SPC o Kosovu i Metohiji na više od 200 strana štampan je pre mesec dana, a uredio ga je vladika Atanasije Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: