Dačić: Odnosi Srbije i Turske ključni za region

Odnosi Turske i Srbije su od vitalnog značaja za stabilnost u regionu i mogu da utiču na smanjenje tenzija i okretanje regiona ka zajedničkoj budućnosti.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2016.

23:35

Dačić: Odnosi Srbije i Turske ključni za region
Foto: Tanjug, arhiva

To je u Ankari izjavio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle susreta sa šefom turske diplomatije Melvutom Čavušogluom.

"Konstruktivan prilaz i prijateljski odnosi između Turske i Srbije mogu da utiču veoma stabilizirajuće na ceo region i da utiču na smanjenje međusobnih tenzija i na okretanje ka zajedničkoj budućnosti", rekao je Dačić.

Kako je rekao šef srpske diplomatije, Srbija je pokazala Turskoj da joj je iskreni prijatelj za vreme neuspelog pokušaja puča u julu ove godine.

"Mi smo veoma jasno i decidirano još iste večeri kada je došlo do pokušaja državnog udara, 15. jula, iskazali naše protivljenje svakom pokušaju nasilnog preuzimanja vlasti i pružili podršku demokratski izabranim vlastima Turske", istakao je Dačić.

Kako je dodao, Srbija neće biti poligon za bilo kakve organizacije koje će raditi protiv Turske ili rade protiv Turske.

"Mi smo opredeljeni za mir, za stabilnost. Opredeljeni smo za traženje zajedničkih interesa u raznim oblastima, od politike, ekonomije, pa do kulture, obrazovanja, nauke, sporta...", kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je izjavio i da se očekuje poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, kao i poseta ministra Čavušoglua.

Podsetivši da su se tokom ministarskog saveta OEBS koji je organizovan u Beogradu u decembru 2015. za vreme predsedavanja Srbije tom organizacijom, prvi put posle incidenta oko obaranja ruskog aviona susreli ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Čavušoglu.

Dačić je najavio i da bi 12. i 13. decembra u Beogradu trebalo da bude održan ministarski savet Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, čiji je predsedavajući pre Srbije bila Rusija, a od 1. januara predsedavanje preuzima Turska.

"Tako da eto prilike da Lavrov i Čavušoglu nastave razgovore u Beogradu, ali eto prilike za razvoj naših bilateralnih odnosa i bilateralne susrete", rekao je Dačić novinarima.

U razgovoru Dačića i Čavušoglua konstatovana je obostrana opredeljenost za dalji razvoj političke, ekonomske, kulturne bilateralne saradnje, kao i u oblasti energetike i turizma.

Takođe, na današnjem sastanku dogovoreno je unapređenje saradnje diplomatskih akademija dve zemlje, kao i upoznavanje sa najsavremenijim sistemom elektronskog arhiviranja dokumentacije koji se primenjuje u Ministarstvu inostranih poslova Turske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Obostrano je zaključena potreba intenziviranja ekonomske saradnje, što je od zajedničke važnosti i koristi, a u tom kontekstu kao cilj postavljeno je dostizanje robne razmene od milijardu dolara godišnje, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: