Hoće li biti promene izbornog zakona?

Svaki izborni ciklus skoro već deceniju prati stav da je Srbiji potrebna promena izbornog zakona.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

16:45

Hoće li biti promene izbornog zakona?

Međutim, nijedna politička garnitura - osim načelnog priznavanja te potrebe - nije učinila ništa da se uđe u realizaciju.

CESID je ponudio nekoliko predloga za promenu izbornog sistema, među kojima je predlog podele izbornih jedinica na 250, ali i da se politički kandidati biraju po imenu i prezimenu, a ne po izbornoj listi.

“Suština predloga je da se građanima omogući da biraju nekog kanidata po imenu i prezimenu, kao i da svaki region dobije svog predstavnika u Narodnoj skupštini“, rekao je Bojan Klačar iz Cesida u Kažiprstu.

On je dodao i da nije realno da će se promene dogoditi do predsedničkih izbora, jer su u pitanju radikalne promene.

Klačar je naveo da je najbolja opcija osnivanje nezavisnog državnog tela koje bi se bavilo izborima na profesionalan način.

“Ono bi se time bavilo i između izbora. RIK gotovo da i ne postoji, ne može da pokrene nikakvu inicijativu. Neko ko je stvorio pravila igre ne može i da učestvuje i da vrši nadzor nad igrom“, rekao je Klačar.

On je naveo da su postojali pokušaji u prošlosti, ali da je potrebna promena ukoliko se zbog Evropske unije bude menjao Ustav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: