Izbori u DS: Šutanovac proglasio pobedu

Kandidat za predsednika Demokratske stranke Dragan Šutanovac proglasio je pobedu na izborima za prvog čoveka te partije.

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

21:36

Izbori u DS: Šutanovac proglasio pobedu
@demokrate

Na osnovu 101 od 112 obrađenih biračkih mesta, Šutanovac je osvojio 6.178 glasova, Lutovac 2.125, Pajtić 1.846, a Antić 603.

U svom prvom obraćanju rekao je da se DS od danas sabirati, a ne oduzimati i dodao da želi već na sledećim izborima da porazi "katastrofalni režim".

Šutanovac je na svom Tviter profilu napisao da su članovi Demokratske stranke izabrali novo rukovodstvo.

“Zato što zajedno možemo bolje“, dodao je Šutanovac. Zatim se zahvalio "svim demokratama na podršci".

"Pobeda u prvom krugu! Zajedno smo uradili mnogo bolje!", napisao je Šutanovac. Šutanovac je nešto kasnije objavio i da su pobede ostvarili i kandidati koje je predložio za potpredsednike stranke, Tamara Tripić, Jovan Marković, Branislav Lečić, Igor Salak i Nada Kolundžija. Šutanovac je rođen 1968. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i Šestu beogradsku gimnaziju.

Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, odsek hidroenergetike, a specijalizovao se u oblasti bezbednosti.

Završio je specijalne kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama, a ima i diplomu američko-nemačkog Maršal centra za bezbednosne studije u Garmiš-Partenkirhenu.
Član je Demokratske stranke od 1997. godine. Bio je član Opštinskog odbora Zvezdara, član Izvršnog i Glavnog odbora, kao i Predsedništva DS. Član je Predsedništva Demokratske stranke za region Beograda. U decembru 2010. godine izabran je za potpredsednika stranke.

U novembru 2000. godine imenovan je za specijalnog savetnika ministra unutrašnjih poslova SRJ. Godine 2001. bio je pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova.

Naredne dve godine bio je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije.

U tri navrata biran za poslanika u Skupštini Republike Srbije. Na lokalnim izborima 2000. i 2004. godine izabran je za odbornika u Skupštini grada Beograda. Obavljao je funkciju ministra odbrane u Vladi Srbije u periodu 2007-2008. godine.

Na istu funkciju izabran je i u Vladi Mirka Cvetkovića 2008. godine. Posle republičkih izbora 2012, ali i 2014. poslanik je u Skupštini Srbije.

U vladi u senci, koju je u martu 2015. formirala Demokratska stranka, izabran je za ministra policije. Glasovi se i dalje broje, a na osnovu 80% obrađenih biračkih mesta Šutanovac ima više nego trostruko veći broj glasova od dosadašnjeg predsednika Bojana Pajtića, koji je na trećem mestu iza Zorana Lutovca, dok je nešto više od 600 glasova dobio Srboljub Antić. Pravo da odlučuje ko će ubuduće biti šef DS imalo je 18.300 članova, od kojih je na oko 130 biračkih mesta u subotu do 19 sati izašlo nešto više od 50 odsto, odnosno oko 10.000.

Za pet potpredsedničkih mesta borilo se 12 kandidata - Gordana Čomić, Nataša Vučković, Tamara Tripić, Miloš Đajić, Nada Kolundžija, Nađa Higl, Dragoslav Šumarac, Igor Salak, Dragan Domazet, Bogdan Tatić, Jovan Marković i Branislav Lečić.

U stranci su tokom glasanja procenjivali da nijedan od četvorice kandidata za predsednika neće dobiti natpolovičnu većinu glasova, potrebnu za pobedu, i da je gotovo izvestan drugi krug, koji bi trebalo da bude održan 8. oktobra, pišu Večernje novosti.

Najveće šanse za pobedu u prvom krugu, odnosno prolaz u nastavak izborne trke davane su Pajtiću i Šutanovcu.

Tokom dana neki kandidati žalili su se na neregularnosti na biračkim mestima. Antić je tražio da se na tri mesta glasanje ponovi - u Batočini, jer nije dozvoljeno proširenom sastavu biračkog odbora da prisustvuje, i u Blacu i Doljevcu zato što se glasalo u privatnim kućama, a ne u stranačkim prostorijama. On se žalio i što aktivisti Šutanovca dele letke na samim biračkim mestima.

S druge strane, Antiću je zamerano što je tokom celog izbornog dana slao SMS poruke članovima, pozivajući ih da mu daju podršku.

Predsednik centralne izborne komisije DS Dušan Dinčić rekao je da se glasanje odvijalo bez većih problema, a o eventualnim nepravilnostima odlučivaće se ukoliko budu podneti zvanični prigovori.

Šutanovac je biračima poručio da "DS na sledećim izborima ruši Vučića", Pajtić je svima čestitao praznik demokratije, dok je Antić naglasio da ma ko da pobedi na izborima nikada ne sme da zaboravi šta je zapravo važno, a to je da je poverenje građana najveći kapital stranke. Lutovac je još jednom pozvao na suštinske, a ne kozmetičke promene u stranci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: