Parada ponosa – od Slavije do "srca grada" FOTO/VIDEO

Parada pod sloganom “Ljubav menja svet“ je održana uz poruku organizatora da je to istorijska šetnja jer prvi put kolona ide od Slavije do “srca Beograda“.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 18.09.2016.

09:07

Parada ponosa – od Slavije do
Tanjug

Učesnici beogradske Parade ponosa završili su šetnju od Slavije do Trga Republike, a kolona od više stotina učesnika prošla je tu trasu bez incidenata.

Kolonu je pratilo ozvučenje i muzika, a među učesnicima Prajda bilo je i roditelja sa decom, kao i građana sa kućnim ljubimcima.

Pojedini građani pozdravljali su sa terasa i mahali učesnicima Parade, a bilo je i onih koji su negodovali, uz istaknutu srpsku zastavu i transparent na kome je na engleskom jeziku bilo ispisano "Sodomija da bude krivično delo", sa slikom osobe obučene u dugine boje iza rešetaka.

Koncertom na Trgu republike završen je zvanični deo Parade ponosa 2016, koja je protekla bez incidenata, a jedan od organizatora Boban Stojanović poručio je da ovo nije bio samo praznik ponosa LGBT zajednice, već svih onih koji ćute i trpe jer se osećaju nemoćnim. Stojanović je okupljenima na Trgu republike poručio da je danas praznik ponosa svih radnika koji ćute i trpe plašeći se da ne izgube parče hleba, Roma koji ćute i trpe jer niko ne želi da čuje kako žive, osoba sa invaliditetom, ali i žena žrtava nasilja.

"Svima njima želimo da kažemo da vredi boriti se i živeti i da verujemo da ljubav menja svet. Mi smo svi heroji, ova zemlja i grad su naši", rekao je Stojanović.

On je naveo i da je svaki održan Prajd za njega najveći mogući dan jer su se za svaki dugo borili, da sve protekne bez incidenata i da se pošalje poruka da je život ovde i sada moguć.

"Ovo je pre 15 godina bio krvav trg pri pokušaju prog Prajda, a vidite nas danas", rekao je Stojanović.
Tanjug
Okupljenima se obratila i Kristina Kastelec iz organizacije "Da se zna" koja je rekla da se danas oseća slobodno i ispunjeno, ali da se ne sme zaboraviti šta se dešava preostalih dana u godini.

"Ponosna sam što sam deo promena društva na bolje", navela je ona.

Okupljenima su poruke podrške i čestitke na uspešno organizovanom Prajdu poslali organizatori Prajda iz Norveške, koji su rekli da im je bilo drago što su danas bili deo beogradske Parade ponosa.

U muzičkom delu programa na Trgu republike nastupile su Marina Perazić, Nataša Bekvalac i Bojana Stojmenov. Početak šetnje proglasila je kuma Prajda Mirjana Karanović, koja je rekla da svako nađe način da se oslobodi straga i svoj prostor slobode.

"Ljudski život je dragocen, a pravo da ga živmo slobodno je neprikosnoveno", poručila je Karanović.

Učesnici Parade zaustavili su se na Terazijama, kod Spomenika obešenim rodoljubima, kako bi odali izrazili solidarnost sa pripadnicima LGBT zajednice širom sveta.
Tanjug
"Ovde smo da izrazimo solidarnost sa pripadnicima LGBT zajednice iz celog sveta koji su napadani i prebijani samo zato što su LGBT", poručili su organizatori.

Učesnicima su se obratili LGBT aktivisti iz Turske koji su poručili okupljenima da je Prajd u Beogradu velika stvar i da su LGBT prava univerzalna.

"Verujte mi, bićemo slobodni", poručila je aktivistkinja iz Turske.

Tokom prolaska centrom grada, učesnike Prajda su pozdravljali pojedini građani sa balkona.

Međutim, bilo je i drugačijih poruka, pa je mlađi mušakarac sa prozora zgrade u blizini palate Albanija mahao srpskom zastavom, a ispod prozora spustio transparent na kojem je pisalo "Rekriminalizacija sodome". Pročitajte još: Slika govori više od hiljadu reči: Srpski policajac sa gej zastavicom na Prajdu

Na paradi su učestvovali brojni aktivisti, koji su nosili zastave duginih boja i obeležja LGBT zajednice, a prisustvovali su i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, gradonačelnik Siniša Mali, šefica Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.
Tanjug
Tu su bili i strani ambasadori u Srbiji - šef delegacije EU Majkl Davenport, amabasadori SAD, Nemačke i Italije, Kajl Skat, Aksel Ditman, Đuzepe Manco, te šef Delegacije UNHCR Fridrih Šoder.

Na paradi su bili i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, lider DS Bojan Pajtić, Marko Đurišić iz SDS. Učesnici Parade ponosa počeli su već oko 11 sati da se okupljaju na početku Kralja Milana kod Slavije, odakle će Prajd krenuti.

Trasu kojom su se kretali i uži centar grada od jutros obezbeđivao je veći broj pripadnika policije i žandarmerije.

Kako javlja reporter B92 sa lica mesta, u odnosu na prethodne godine okolne ulice nisu blokirane, Trg Slavija, Nemanjina, kao i Ulica Kneza Miloša su prohodne. Takođe, primetan je manji broj policajaca nego ranije. Ipak, prema nezvaničnim informacijama Paradu obezbeđuje oko 5.000 policajaca. Policijski kordoni bili su raspoređeni su duž trase kojom se kretala Parada ponosa, od Slavije do Trga republike, postavljene su zaštitne ograde na više punktova, na ulici su bili i pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija, borna kola, konjička brigada, a centar grada nadletao je helikopter.
Tanjug
Kafići u Njegoševoj ulici, na Cvetnom trgu, bili su otvoreni, a policija je propuštala građane koji žive u tom delu grada.

Saobraćaj na Slaviji i u Nemanjinoj ulici se oko 11 sati normalno odvijao, a u parku Manjež primetni su bili pripadnici policije sa psima i konjima.

Policijski kordoni bili su postavljeni i duž Nemanjine ulice, a poprečne ulice Svetozara Markovića i Resavska, bile su zatvorene za saobraćaj.

Ispred zgrade Vlade Srbije takođe su se nalazili pripadnici policije sa opremom za razbijanje demonstracija, a Ulica kneza Miloša bila je prohodna samo do Nemanjine, odakle je policija usmeravala vozila ili ka železničkoj stanici ili ka Slaviji. Reporteri Tanjuga su javili da oko 10.30 nije bilo vidljivo prisustvo policije na potezu od Autokomande do Slavije, a bio obustavljen je tramvajski i trolejbuski saobraćaj.

I ulice oko Trga Republike, gde je završena parada, takođe su zatvorene za saobraćaj, a policija je postavila i zaštitne ograde.

Pripadnici policije rekli su reporteru Tanjuga da je taj deo grada bio zatvoren od 10 sati i da su tu mogli da prođu samo građani koji tu stanuju ili rade. Prajdu prisustvuje i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, u društvu ministarke Ane Brnabić. Kod Pravnog fakulteta bio je zatvoren Bulevar kralja Aleksandra u pravcu ka centru grada, a u tom delu grada, kao i duž Beogradske ulice, gde su bile prisutne snage žandarmerije.

Zbog Parade ponosa izmenjen je bio i režim gradskog saobraćaja, koji se sukcesivno zatvarao od 7.30, dok su od 8 sati pojedini delovi grada bili potpuno zatvoreni i onemogućen je bio prilaz široj zoni skupa.
Tanjug
Prva Parada ponosa organizovana je 2001. godine, kada je učesnike prebila grupa huligana i pristalica desničarskih organizacija, a od tada do danas iz bezbednosnih razloga nadležni su je otkazivali tri puta - 2011, 2012. i 2013. godine.

Parada ponosa je planirana 2004. godine, ali su je organizatori otkazali nakon martovskih nemira na KiM i paljenja džamija u Nišu i Beogradu.

Naredna je bila zakazana 2009. godine, ali je otkazana, jer organizatori nisu želeli da prihvate preporuke MUP-a da se manifestacija održi na drugoj, bezbednijoj lokaciji. Parada ponosa održana je 2010, 2014. i 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: