"Srbija ne može da bude prva i poslednja odbrana Evrope"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je protiv dizanja zidova i ograda, ali da EU mora da reši migrantsku krizu na svojim granicama.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.09.2016.

15:54

Foto: Tanjug, arhiva

"Izgleda da sam ostao jedini u Evropi koji je protiv zidova i ograda. Zidovi nisu potrebni i nisu dobro rešenje ni za koga, ali nemojte da nas terate da moramo kažemo da ne može nijedan (migrant) više da uđe na teritoriju Srbije", rekao je Vučić novinarima u Parizu, gde boravi u trodnevnoj poseti.

Vučić je rekao da pitanje migranata mora da reši EU na svojim granicama u Grčkoj i Bugarskoj i da Srbija "ne može da bude prva i poslednja odbrana Evrope".

"Mi hoćemo da prihvatimo svoj udeo odgovornosti, pokazali smo humano lice i solidarnost, ali mi ćemo svoju zemlju znati da zaštitimo", rekao je Vučić, dodajući da Srbija hoće rešenje za migrantsku krizu jer će "u nekom trenutku morati da donese odluku".

Vučić je rekao da su migrantska kriza i stabilizacija regiona problemi s kojima se Srbija danas suočava, jer u Srbiji danas ima gotovo 7.000 ljudi koji nemaju gde da odu, a da u Bugarskoj ima još toliko ljudi.

Očekuje se da se promeni odnos prema migrantskoj krizi, jer kako je rekao Vučić, više nema dece i roditelja i sirijskih izbeglica, nego najvećim delom ekonomskih migranata koji dolaze iz zemalja u kojima nema rata.

Vučić je rekao da su glavna tema njegovog razgovora s premijerom Francuske Manuelom Valsom bili ekonomski odnosi, ocenivši da je privredna saradnja u usponu i da postoje dobre šanse za izgradnju još boljih odnosa.

Trgovinska razmena Srbije i Francuske je prošle godine zabeležila rast od 14 odsto u odnosu na 2014, rekao je Vučić i dodao da će trgovinski rast dostići maksimum u ovoj godini.

"U prvih šest meseci razmena je bila 462 miliona evra, preći će 900 miliona i uskoro očekujemo prvu milijardu u trgovinskoj razmeni", kazao je srpski premijer.

Vučić je rekao da Srbija ima bolji ekonomski rast i manji deficit od 90 odsto zemalja EU i dobre uslove za francuske investitore i najavio je da će u novembru doći poslovna delegacija Francuske.

"Rekao sam da će francuske kompanije imati u Srbiji bolje uslove nego u bilo kojoj drugoj zemlji u regionu, spremni sao da damo i veći podstrek i podsticaj nego druge zemlje", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija ima punu političku stabilnost, sigurnost ulaganja, nema narastajući javni dug i problem s deficitom, a imaće i privredni rast povećanjem potrošnje, jer će povećavati plate i penzije, i u javnom i u privatnom sektoru.

On je dodao da misli da će krajem 2018. ostvariti plan da prosečna plata u Srbiji bude 500 evra.

Vučić je kazao da se posle izlaska Velike Britanije iz EU i u Parizu oseća potreba da se redefinišu odnosi i u svetu i u Evropi.

"Mi u svemu tome moramo da nađemo naš put mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, što nije uvek lako, ali svakako da je moguće", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: