Raseljeni Srbi u Uroševcu: Ovo mi je dom kojeg nema /VIDEO

Više od dve stotine raseljenih Srba posetilo je Uroševac i prisustvovalo liturgiji koju je u crkvi Svetog cara Uroša služio episkop raškoprizrenski Teodosije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.09.2016.

14:34

Default images

Sa raseljenim Srbima bili su ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i Milenko Dželetović, izvršni direktor finansija u Telekomu Srbija.

Ministar Jevtić nije krio zadovoljstvo što su raseljeni uspeli da obiđu crkvu u Uroševcu ali je upozorio da i ove godine u ovom gradu nema povratka.

“Još dosta Srba u međuvremenu je nastavilo sa prodajom svojih imanja. To je nešto što zabrinjava. Svako prodato parče srpske zemlje je izgubljena šansa da u budućnosti bude više Srba na ovim prostorima, da dođe do povratka raseljenih”, rekao je Jevtić.

Jevtić je naglasio da se neće odustati od povratka Srba i njihovog života na ovim prostorima, napomenuvši da je crkva u Uroševcu spaljivana, ali i obnovljena.

Stojanović izrazio je zadovoljstvo što su raseljeni iz Uroševca vezani za ovaj grad, ali je ukazao da se život Srba teško obnavlja u gradovima i da je povratak u urbane sredine išao teško.

“Moramo da nastavimo da se trudimo, da nastavimo da se borimo sa ovim ljudima i možda najveći deo ljudi koji su otišli iz gradova neće se vratiti ali moramo nastaviti da radimo da bi možda njihovim potomcima omogućili da održe vezu, da ne zaborave i da se jednog dana vrate”, kazao je Stojanović.

Zorica Vojinović koja kao raseljeno lice živi u Beogradu kaže da Uroševac danas nije ono što je bio nekada, a da stanovi i kuće koje imaju u centralnoj Srbiji ne mogu da zamene domove koji su ostali u ovom gradu.

“Obišla sam ono što sam mogla da obiđem, jer nam je bilo ograničeno kretanje. Uroševac više nije grad iz kojeg sam izašla. Kupili smo, svako od nas ima i stan i neku kuću, ali dom ne, domovi su ostali ovde, ali domovi koji danas ne postoje”, rekla je Vojinović.

Ona je istakla da je danas obišla plac, kuću gde je rođena i da je prizor koji je videla rastužio do suza.

“Sada je tamo parking prostor, nemate pojma kako je to”, rekla je ona, zahvalivši se Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Ministarstvu za povratak što su omogućili raseljenima da budu u crkvi u Uroševcu danas.

Sa raseljenim Srbima bio je i Dželetović koji je za Tanjug rekao da je Uroševac tužna slika civilizovane Evrope, podsetivši da je ideja o obnovi crkve Cara Uroša rođena pre dve godine.

Tada je, kaže Dželetović, u crkvi zatekao samo sveštenika Kojića u oltaru i protinicu za pevnicom i ni jednog parohijana, te da mu je ideja o obnovi crkve delovala nestvarno.

“Bilo bi nezasluženo da ne pomenem Miletu Radojevića, šefa Kancelarije za saradnju sa verskim zajednicama Vlade Srbije, koji je imao veliko razumevanje i uložio veliku snagu za obnovu ovog hrama i kojem se kao Uroševčanin i u ime svih raseljenih neizmerno zahvaljujem”, rekao je Dželetović.

U opštini Uroševac je pre sukoba na Kosovu živelo oko 30.000 Srba od čega blizu 12.000 u gradu.

Danas u centru Uroševca od Srba žive samo jerej Trajko Vlajković sa suprugom i ćerkom.

Parohijski dom i crkvu Sv. cara Uroša u Uroševcu obezbeđuju pripadnici Kosovske policije a njihovo prisustvo tokom današnje posete Srba ovom gradu bilo je pojačano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: