Dodik: Mogu da rade šta hoće, referendum će biti održan

Lider RS Milorad Dodik kaže da će referendum o Danu RS biti održan 25. septembra, bez obzira na poziv Saveta za primenu mira u BiH da odustane od referenduma.

Izvor: Beta

Sreda, 31.08.2016.

20:01

Dodik: Mogu da rade šta hoće, referendum će biti održan
Tanjug

"Ne može, 25. septembra je referendum i nema odgađanja. Ako nam ne daju (biračke) spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba brinuti o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan", kazao je Dodik regionalnoj televiziji N1.

On tvrdi da RS ne čini ništa što bi moglo ugroziti mir, ističući da poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost.

"Nikakve priče o secesiji nema", dodao je Dodik.

Komentarišući zaključak PIK-a, on je kazao da stav Saveta za primenu mira "odražava političke podrške kiminalu koje su činili visoki predstavnici, od prvog do danas".

"To je urađeno ad hok. U PIK-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan ,koje nemaju veze s realnošću ovde", kazao je predsednik RS.

Još je kazao da su u zaključku PIK-a "sublimirane izjave (predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SDA) Bakira Izetbegovića, dodavši da PIK deluje "u funkciji provođenja bošnjačke politike".

Upitan šta će se desiti posle 25. septembra i šta će Republika Srpska uraditi s rezultatima referenduma, jer je Vlada RS u pismu upućenom PIK-u navela da "rezultati referenduma nisu obvezujući", Dodik je odgovorio da se "nigde nije desilo da se referendum sprovede, a da ne obaveže političke strukture".

"Nakon referenduma ćemo ući u parlament i proglasiti Dan Republike Srpske. Ako je PIK hteo koristiti sednicu da smiri situaciju, to je trebao raditi pre donošenja odluke Ustavnog suda RS. Pisaće '9. januar Dan državnosti Republike Srpske'. Pozdravljam (srpski član Predsedništva BiH Mladen) Ivanićev predlog", naveo je on.

On je odbacio tvrdnje da iza svega stoji njegov dogovor sa Izetbegovićem zbog predstojećih lokalnih izbora.

"To su spekulanti koji sede u Sarajevu. Sreli smo se samo oko mehanizma koordinacije. Sarajevski đilkoši uvek nešto nađu da pričaju", rekao je on.

Dodik je rekao da političari u RS pokazuju da nisu otuđena politička elita, kako ih nazivaju.

"Pitaćemo narod o 9. januaru i otići u parlament. Imamo praznik Hrvata, 1. mart ne slavi nijedan Srbin, a tu niko ne priča o diskriminaciji. Bošnjaci pričaju sada o nekoj diskriminaciji", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: