"Isto su doživeli samo Jermeni, Jevreji i Srbi od ustaša"

U zemunskom naselju Busije održana je državna manifestacija u čast Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji hrvatske vojske “Oluja”.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2016.

20:12

Foto: Tanjug

Manifestaciji su prisustvovali patrijarh Irinej, mandatar Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, lider Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ministri u srpskoj vladi.

Obeležavanje 21. godine od početka akcije “Oluja” počelo je parastosom koji je održao patrijarh Irinej. On se potom obratio okupljenima.

Cilj je bio proterati Srbe sa svojih vekovnih obitališta i time Hrvatsku očistiti od Srba, navodi patrijarh Irinej.

Kako kaže, “isto su doživeli samo Jermeni, Jevreji i mi Srbi od ustaša”

Strahote najbolje svedoče da je samo u ustaškoj državi formiran zloglasni dečiji logor kroz koji je prošlo 120.000 srpske dece. Najveći broj je završio umoren glađu i žeđu. Manji broj je poslat u Nemačku i porodicama bez dece u Hrvatskoj”, navodi Irinej.

Osim toga, on je okupljenima rekao da je “Oluja” imala za cilj da protera Srbe iz Hrvatske i oslobodi je od prisustva od pravoslavnih Srba.

Danas vidimo veličanje i slavljenje poznatih zločinaca i oživljavanje ustaške ideologije koje unosi strah kod preostalog srpskog naroda. Evropa mirno posmatra dešavanje u našem susedstvu. Mene i srpsku crkvu ozbiljno zabrinjava ćutanje rimokatoličke crkve i njihovih predstavnika na ova zbivanja i sva dosadašnja na prostoru Hrvatske”, kaže Irinej.

Irinej je takođe pomenuo Dijanu Vukosavljević koja je iz logora spasla 12.000 srpske dece.

Lider Republike Srpske Milorad Dodik istakao je tokom obraćanja da je srpski narod pobedio jer je preživeo.

"Pobedili smo zato što živimo, naša osveta je život. Naša želja je da živimo u miru i da svima damo mir“, rekao je Dodik.
Foto: Tanjug
Okupljenima se obratila i doktorka Jelena Šarić, jedna od onih koji su izbegli tokom „Oluje“.

"Velika mi je čast što sam ovde sa vama. Na ovaj dan pre 21 godinu dobili smo nažalost novo ime – izbeglice. Rat je mnogima odneo sve. Mi koji smo preživeli teško zaboravljamo i svako se bori sa time na svoj način. Ne bih volela da se ovo dogodi bilo kom narodu, treba da živimo u miru. Ali da zaboravimo nećemo“, izjavila je ona.

Osim toga, ona se zahvalila mandataru Vučiću što je došao i „narodu Srbije na podršci i humanosti koju je pružio“.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvuju članovi vlada Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, SPC, diplomatskog kora i građani.

U naselju Busije kod Zemuna živi preko 30.000 izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Mnogi su tamo našli svoj dom, tamo su osnovali porodicu i kažu da će tamo ostati.

Akcija hrvatske vojske "Oluja" je trajala pet dana - od 4. do 9. avgusta 1995. i bila je dobro isplanirana akcija proterivanja celokupnog srpskog stanovništva.

"Nikada više nisam išao u Hrvatsku, ja njihovu državu nisam priznao"

Foto: Tanjug
Tanjug javlja da su u Busije došli građani iz svih delova Srbije. Kako kažu, došli su da odaju poštu svim nevinim žrtvama, ali i da pokažu da je srpski narod jedinstven.

Među njima je i Petar Mersin, iz Bečmena, koji je rekao Tanjugu da je došao da oda poštu svim izguinulima.

"Došli smo da podržimo ovo i da pokažemo da i mi postojimo, a ne da se povampirenim ustašama podižu spomenici. Želimo da se jednog dana vrate svi u kuće oni koji su proterani i kojima se svašta učinjeno. Čekamo dan da se svi vrate tamo odakle su došli", rekao je on.

Petar Đorđević došao je iz Beograda, jer je, kaže, važno da se pokaže da smo složni i da onda ono što je učinjeno Srbima nije dobro.

Dušan Preočanin iz Hrvatske je u Banovce došao i pre Oluje.

"Nikad više nisam išao u Hrvatsku jer ja njihovu državu nisam priznao", rekao je on Tanjugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: