Vučić: Nećemo da prećutimo podizanje spomenika teroristima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je evropskim zvaničnicima uputio pisma u kojima je izložio situaciju u regionu i odnose s Hrvatskom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2016.

18:29

Vučić: Nećemo da prećutimo podizanje spomenika teroristima
Foto: Tanjug

Vučić je naveo da je uputio pisma Žan-Klodu Junkeru, Federiki Mogerini i Johanesu Hanu, kako bi im faktografski izložio s čime se Srbija suočila u prethodnom periodu.

“Dizanje spomenika, rehabilitacije, ukidanje presuda zločincima iz Drugog svetskog rata, zločinci osuđeni u Srbiji pušteni u Hrvatskoj da se brčkaju na moru. U Hrvatskoj se vodi ogoljena antisrpska politika“, naglasio je Vučić.

On je naveo da Srbija ničim nije doprinela takvim stavovima.

“Samo još nedostaje da Glavašu za života dignu spomenik. Srbija se sa ovakvim postupcima nije usaglasila i ne znam šta još treba da se dogodi. Kada krenete sa izložbom o Stepincu, neće se završiti na izložbi, kao što se neće završiti ni na spomeniku Barešiću. Nećemo da prećutimo podizanje spomenika teroristima“, rekao je on.

“Na osnovu kog akta je Barišić postao heroj, koji genije je to smislio. To je ono što Srbija ne može da prihvati“, rekao je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da su i on i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bili svesni trenutka kada su potpisivali deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

"I gospođa Grabar Kitarović i ja smo znali koliko je težak trenutak...", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako objašnjava da su posle njihovog susreta usledili događaji koji su doveli do loših odnosa Srbije sa Hrvatskom.

"Zato sam našoj poseti Hrvatskoj i njihovoj Srbiji pridavao ogroman značaj, jer sam video šta se iza brega valja, jer sam razumeo kuda ide", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je prilikom susreta sa hrvatskim građanima srpskog porekla u Hrvatskoj video strah u njihovim očima, da su se sve vreme plašili da ih neko ne pogleda popreko ukoliko ga pozdrave ili poljube.

"I zato neću da se Hrvati ovde osećaju isto (kao Srbi u Hrvatskoj), a osećaju se loše, jer se to sve prenosi", rekao je Vučić i dodao da će stoga insistirati da se reši slučaj Hrvata koji je pretučen u Sonti, kod Apatina.

"Napadač mora da bude pronađen istog sekunda", rekao je.

On je istakao da je posao političara i odgovornih ljudi da nađu rešenje, i naglasio da će zato insistirati na razgovorima.

"I zato hoću da mi prvi isporučimo rezultate, da pokažemo da smo završili posao sa udžbenicima (za hrvatsku manjinu, da nađemo rešenje za muzičku školu u Sonti, da završimo tu spomen sobu Matije Gupca, da završimo asfaltiranje ulica u Tavankutu", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da će zatim reći da je to ono što je urađeno u Srbiji, i upitati Hrvate šta su uradili za Srbe u Hrvatskoj.

"Pa neka kažu da nisu ništa uradili. Videćete da to nije tako lako. I zato požurujem ministre da završimo taj posao, da pokažemo da zelimo da se Hrvati u Srbiji osećaju dobro kao naši građani", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naveo je da će sutra započeti razgovore sa socijalistima za sasav vlade i da se nada da će razgovori da budu gotovi do petka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: