Žene protiv nasilja traže ostavku Vulina

Organizacija Mreža žena protiv nasilja zatražila je danas da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin da ostavku.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2016.

20:45

Žene protiv nasilja traže ostavku Vulina
Foto: Tanjug

Ostavku traže zbog, kako je navedeno, propusta u postupanja nadležnog Centra za socijalni rad u slučaju ubistva petoro ljudi i ranjavanja više od dvadesetoro njih 1. jula u Žitištu.

Ta organizacija zatražila je i da u budućoj Vladi Aleksandar Vulin ne bude na čelu "niti jednog ministarstva koje se bavi pitanjem zaštite žena i dece od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja".

"Izjava ministra Vulina povodom Preporuka zaštitnika građana u slučaju postupanja nadležnog Centra za socijalni rad u Žitištu pokazuje da nadležno ministarstvo ne postupa po zakonima i protokolima koje je samo donelo", navela je ta organizacija u saopštenju u kojem je zatražila ostavku ministra.

U saopštenju piše da je u slučaju masovnog ubistva u Žitištu postupanje Centra za socijalni rad dovedeno u pitanje iznošenjem u javnost informacija da se ubijena Dijana Zlatić toj službi obraćala tokom postupka brakorazvodne parnice sa Sinišom Zlatićem.

"Iako je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najpre saopštilo da Centru za socijalni rad nije podneta prijava za nasilje, ministar Vulin se ponovo oglasio, iznoseći kontradiktorne informacije. On je u izjavi medijima ponovio da se CSR-u niko nije obratio prijavom za nasilje, ali da je 'postojao razgovor na tu temu u okviru brakorazvodne parnice i to bez eksplicitnog navođenja nasilja, ali to ništa ne znači...' ", navodi organizacija.

Mreža žena protiv nasilja podsetila je da je toj Vulinovoj izjavi prethodila konferencija za novinare na kojoj je zaštitnik građana doneo Preporuke resornom ministarstvu u slučaju postupanja nadležnog Centra za socijalni rad u Žitištu.

"U postupku kontrole zakonitosti postupanja zaštitnik građana je utvrdio da je CSR Žitište imao saznanja o nasilju kome je bila izložena Dijana Zlatić i njeno maloletno dete", piše u saopštenju.

Dodaje se da "u stručnim postupcima radi razvoda braka, započetim u decembru 2015. godine, CSR je dobio informaciju od supruge da je Siniša Zlatić za vreme trajanja bračne zajednice 'bio nervozan, vikao i lupao po kući'" , kao i da je postojao i navod u podnetoj tužbi za razvod braka u februaru 2016. godine da je "tuženi vršio razne oblike porodičnog nasilja".

"Centar za socijalni rad u Žitištu, je očigledno, suprotno standardima rada propisanim Pravilnikom o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, sačinio svoj nalaz i mišljenje za sud, a da nije izvestio sud o tome da li nasilje u porodici postoji ili ne postoji", navela je mreža.

Po proceni te organizacije, "odgovorno obavljanje funkcije ministra podrazumevalo bi da je stručna služba Ministarstva utvrdila ove propuste pre Zzštitnika građana", a "način na koji postupa ministar Vulin samo govori o tome da Ministarstvo za socijalna pitanja ne želi da ispravi učinjene greške i kazni odgovorne za nepostupanje".

Ta organizacija izjave Vulina vidi kao "odraz dugogodišnjeg nemarnog postupanja ministarstva kojim rukovodi, kada su u pitanju slučajevi nasilja prema ženama".

"Vulin je očigledno, dva dana nakon masovnog ubistva u Žitištu, pogrešno informisao javnost da centar za socijalni rad nije imao saznanja o nasilju u porodici. Može se zaključiti iz poslednje izjave koju je dao da je i tada znao da je u tužbi za razvod braka, koju centrima za socijalni rad sudovi šalju kako bi dali svoj nalaz i mišljenje, bilo navoda o nasilju u porodici", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: