Dupliran broj postupaka za mirno rešavanje radnih sporova

Građani u Srbiji u poslednje vreme sve više žele da mirnim putem, a ne pred sudom, reše svoje radne sporove, od mobinga do zlostavljanja na radu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.07.2016.

12:31

Dupliran broj postupaka za mirno rešavanje radnih sporova
Foto: Tanjug

Prema podacima Republičke agencija za mirno rešavanje radnih sporova, samo u toku prvih šest meseci ove godine više nego duplo je povećan broj pokrenutih postupaka za mirno rešavanje radnih sporova koji se vode pred arbitrima Agencije, u odnosu na ukupan broj u 2015. godini.

U 2015. godini pred Agencijom pokrenuta su 284 individualna radna spora, a u 2016. godini 625, od kojih je već rešeno 176, a 115 predloga za pokretanje postupka je odbačeno zbog stvarne nenadležnosti.

Svoj spor pred Agenciju mogu da iznesu svi zaposleni i poslodavci bilo iz javnog bilo iz privatnog sektora, a trajanje postupka je Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova oročeno na mesec dana.

Postupak je besplatan za stranke, odnosno pada na teret države, pa i nije čudo što se broj zainteresovanih povećava.

Kada su u pitanju postupci za mobing građani su u toku prošle godine pokrenuli ukupno 73 postupka pred Agencijom, a za prvih šest meseci 2016. godine 40.

To je jedan od veoma čestih razloga za pokretanje spora pred Agencijom, koja je zbog toga u aprilu ove godine uvela besplatnu telefonsku uslugu - SOS mobing, radi bolje informisanosti zaposlenih o tome šta je mobing i koja su njihova prava i mogućnosti zaštite.

Za prva tri meseca ka posebnom broju Agencije namenjenoj SOS mobingu bilo je ukupno 954 poziva.

Usluga funkcioniše tako što građani sa fiksnog telefona pozivom besplatanog broja 0800-300-601 i biranjem opcija od 1 do 5 dobijaju bliže informacije o tome šta je mobing, koje radnje podrazumeva i koji modeli zaštite postoje u pravnom sistemu Srbije, među kojima je i sudska zaštita.

Sa druge strane, prema podacima Višeg suda u Beogradu u 2015. godini pokrenuto je 162 postupka za mobing, od kojih je rešeno 54, a u 2016. godini od 70 pokrenutih postupaka rešeno je 7 postupaka.

Ostali postupci su u toku.

Među rešenim predmetima za sada nema usvojenih tužbi za mobing, već su postupci okončani na drugi način, bilo tako što su tužbe odbijene, odbačene, bilo tako što su podnosioci odlučili da ih povuku ili se sud oglasio nenadležnim i slično.

Direktor Agencije Mile Radivojević smatra da institut mirnog rešavanja radnih sporova postaje sve više afirmisan, kao i da građani sudeći po broju predmeta, prepoznaju njegove prednosti.

On je istakao da će Agencija i u narednom periodu nastaviti sa kampanjom promovisanja prednosti ovog insituta i informisanja svih zaposlenih i poslodavaca ističući da prednosti ovog vida rešavanja spornog radnog pitanja jesu brz, stručan i besplatan postupak.

Naime, prema Zakonu o mirnom rešavanju radnih sporova postupak treba da se okonča u roku od 30 dana, tako što arbitar sa liste arbitara i miritelja Agencije donosi rešenje mahom prihvatljivo za obe strane u sporu.

Troškovi samog postupka padaju na teret države, a Vlada Srbije je pre godinu dana dala preporuku svim korisnicima javnih sredstava da radne sporove rešavaju pred Agencijom, a radi uštede nepotrebnih troškova u sudskim postupcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: