"Britanci nikada neće napustiti EU,sami ne mogu preživeti"

Referendum u Britaniji je bio samo “skica“ i Bregzit se ne sme dogoditi jer nijedna država onda neće ostati u Uniji, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

19:37

Foto: Gettyimages

Kako je rekao profesor sa Londonske škole za ekonomiju Džo Markens rezultati referenduma su bili podeljeni širom zemlje.

Škotska i Severna Irska su sigurne glasale za ostanak u EU, dok je suprotno bilo kod Engleza i Velšana.

Kako kaže, Bregzit bi trebalo da se izbegne, jer ne vidi mogućnost da se ijedan premijer izbori s tim.

“Neće ostati nijedna zemlja ako mi napustimo EU. Ne vidim nijedan način na koji bi Britanija mogla da napusti Uniju i preživi“, rekao je on.

Markens je rekao da bi napuštanje Unije imalo katastrofalne posledice za državu.

“Nema političke volje da Škotska i Severna Irska ostanu u Britaniji ako ona napusti EU. Ne mislim da bi bilo koji premijer želeo da prolazi kroz raspad Velike Britanije“, dodao je on.

Na referendumu 2014. godine za nezavisnost Škotske, 55 odsto Škota je glasalo za ostanak unutar Ujedinjenog Kraljevstva, dok je 45 odsto bilo protiv.

Međutim, rezultati Bregzita otvorili su mogućnost nacionalistima da “poguraju“ nezavisnot, jer je 62 odsto Škota glasalo za ostanak u Evropskoj uniji.

Premijerka Škotkse Nikola Sturdžen, liderka SNP, pozvala je parlament na organizovanje drugog referenduma za nezavisnost.

U Severnoj Irskoj takođe postoji pojačana želja za ujedinjenjem sa Republikom Irskom.

“Narod na severu Irske je stavio do znanja da želi da ostane deo EU“, rekao je ministar Martin Mekginis.

Od objavljivanja rezultata referenduma, pojavio se niz argumenata koji pokazuju da bi Bregzit morao ili ne da se dogodi.

Po zakonu. britanske legislative u Velsu, Škotskoj i Severnoj Irskoj moraju da se konsultuju pre nego što zakoni EU budu odbačeni.

Nikola Sturdžen je već navela da će odbiti bilo kakvu saranju ako se od škotskog parlamenta zatraži da ratifikuje povlačenje iz EU.

Član 50 Lisabosnskog sporazuma još nije pokrenut, referendum je bio “savetodavnog karaktera“, a ne obavezujući, tako da bi Vestminster tehnički mogao da odbije da ratifikuje rezultat.

Takođe, postoji peticija koja poziva na ponavljanje referenduma koju je potpisalo četiri miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: