"Političko nasilje koštalo Kosovo na međunarodnom planu"

Političko nasilje u kosovskom parlamentu onemogućilo je Kosovu da se učlani u Unesko i druge međunarodne organizacije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.06.2016.

12:15

Default images

To je izjavio američki ambasador u Prištini Greg Delavi.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Delavi je naglasio da oprečne izjave o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i dalje kreiraju političku nestabilnost i dodao da se formiranjem Zajednice srpskih opština omogućava ukidanje paralelnih struktura.

Delavi je ocenio da su se na Kosovu u toku protekle godine desile i pozitivne stvari, kao što je kandidovanje za fondove Korporacije milenijumskih izazova, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te članstvo u UEFA i FIFA.

Govoreći o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, Delavi je zatražio sagledavanje činjenica, dodajući da je označena granica vladine komisije ista kao ona iz 1974. godine, kao i iz 2008. godine kada je proglašena nezavisnost.

To je, prema njegovim rečima, potvrdio i Stejt department u decembru, kao i međunarodna komisija u februaru.

"Moram reći da je granica koju je označila komisija ista ona koja se može videti na milionima kosovskih zastava u celom svetu. Prema tome, razočaran sam što ljudi koriste ovo pitanje i što se trude da polemišu sa Crnom Gorom, koja je inače prijateljska država prema Kosovu, sve to radi unutrašnjih političkih poena. To će Kosovo unazaditi na putu evrointegracija", kazao je Delavi.Delavi je priznao da na Kosovu postoje etničke tenzije, ali i dodao da je cilj formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, između ostalog, i to da se eliminiše postojanje paralelnih struktura.

Američki ambasador smatra da je dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa imao rezultata, kao što je sakupljanje carinskih prihoda sa prelaza na severu, integracija policije i rasformiranje Civilne zaštite, ali i priznao da se oseća umor od dijaloga i da nije uočen napredak u sprovođenju sporazuma iz avgusta prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: