U manastiru Gračanica obeležen Vidovdan

U porti manastira Gračanica povodom Vidovdana, 28. juna, služena je sveta liturgija sa koje su Srbi pozvani da ostanu na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Beta

Utorak, 28.06.2016.

19:15

U manastiru Gračanica obeležen Vidovdan
Foto: Tanjug

Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monasima, koji je potom u besedi rekao da su se Srbi okupili u manastiru Gračanica da se sete svojih slavnih junaka i predaka.

Teodosije je pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji, jer samo ako tu budu prisutni, onda će i sačuvati svoje svetinje.

On je čestitao praznik svim vernicima i poželeo da ih "Vidovdan okuplja na Kosovu i Metohiji, u porti gračaničkoj i na svakom mestu u ljubavi, poštenju, dobroti i slobodi".

Svetoj liturgiji su, uz više stotina vernika sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije i Crne Gore, prisustvovali i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, lokalne samouprave na Kosovu, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Stojanović je novinarima rekao da Srbi treba "na oltar srpstva da prilažu najviše što mogu", a najviše što danas mogu da rade jeste da ostanu tu i da se i dalje bore za svoj opstanak.

On je dodao da Srbi ne smeju da odustanu "od svog postojanja" i da nikada ne dozvole da to "sveto mesto ostane bez srpskog imena i prezimena, srpskih tragova" i da čuvaju ono što su nasledili od predaka.

Posle liturgije u Gračanici, vladika Teodosije sa sveštenstvom služio je, na Gazimestanu kod Prištine, pomen pripadnicima srpske vojske palim u borbi s Turcima na Vidovdan 1389. godine.

Obeležavanje Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu obezbeđivale su jake snage Kosovske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: