"Britanija je stavila prst u ranu Evropske unije"

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je, nakon Bregzita, sveobuhvatne reforme Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.06.2016.

08:28

On je istakao da EU ne treba da "gubi vreme na detaljima, već mora da reši velika pitanja, kao što je izbeglička kriza".

"Evropa je definitivno, istupanjem Velike Britanije, ekonomski, spoljno i odbrambeno politički slabija. Velika Britanija je po mnogo pitanja stavila prst u ranu. Nama su potrebne dalekosežne promene i obnova EU. Ona mora u budućnosti biti više nego 'status kvo' bez Velike Britanije", rekao je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Prema njegovim rečima, EU mora najpre da reši izbegličku krizu, jer u suprotnom raste broj pristalica istupanja iz Unije i u drugim zemljama.

To je, kako je podsetio bila i glavna tema na britanskom referendumu, pa su ljudi bili čak spremni da prihvate i ekonomsku štetu.

Kurc je uveren da su građani EU nezadovoljni zato što Unija nije mogla da savlada aktuelne izazove kao što je pitanje imigracije, te ni nadležnosti između regiona, nacionalnih država i EU nisu dovoljno i svrsishodno razjašnjene.

"Potrebna nam je snažnija Evropa po velikim pitanjima kao što su spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, ili na primer u rešavanju izbegličkog pitanja, ali istovremeno i Evropa koja se povlači po manjim pitanjima i odluku o tome prepusti nacionalnim državama ili regionima", precizirao je Kurc.

On je zatražio brzo delovanje posle Bregzita, kao i pregovore sa Londonom o daljoj saradnji, kako bi Unija mogla u potpunosti da se skoncentriše na reforme sopstvenog sistema.

Upitan da li je bila greška što je Dejvid Kameron raspisao referendum, Kurc je kazao da je duboko nesrećan ishodom, ali da ne može biti cilj u Evropi biti protiv demokratije i prava na učešćem u donošenju odluka građanima.

"Cilj mora da bude da se stvori EU koja je tako snažna i dobro postavljena, da ima jasnu većinu stanovništva iza sebe", poručuje šef austrijske diplomatije.

On je upozorio da, ako EU ne bude brzo delovala, može doći do izbijanja požara u celoj Uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: