Zvaničnici EU: Britanci da što pre urade to što moraju

Lideri najvažnijih institucija EU poručili su da žale zbog odluke da Velika Britanija izađe iz EU, ali da će je poštovati.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

13:04

Zvaničnici EU: Britanci da što pre urade to što moraju
Foto: GettyImages

Osim toga, izjavili su da je britanski narod do toga došao u slobodnom i demokratskom procesu izrazio svoju želju da napusti Evropsku uniju, stoji u njihovom zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su nakon jutrošnjeg sastanka u Briselu potpisali predsednik saveta EU, Donald Tusk, predsednik Evropske komisije, Žan Kolod Junker, predsednik Evropskog paralmeta, Martin Šulc i premijer Holandije, kao predsedavajuće EU, Mark Rute.

Posle razmatranja ishoda referenduma u Velikoj Britaniji, čelnici evropskih institucija ocenili su da se Evropska unija nalazi u nesvakidašnjoj situaciji, ali i da je ujedinjena u odgovoru. „U slobodnom i demokratskom procesu britanski narod je izrazio svoju želju da izađe iz EU. Žalimo zbog te odluke, ali je poštujemo“, navodi se u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Navode da je ovo situacija bez presedana, ali da se oni drže zajedno i odgovoru.

„Stojimo zajedno i održavamo ključne vrednosti EU u promovisanju mira i dobrog života njenih ljudi. Unija od 27 članica će se nastaviti, ona je okvir zajedničke politike budućnosti. Vezani smo zajedno istorijom, geografijom i zajedničkim interesima. Razvijaćemo našu saradnju na tome“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Očekuju od britanske vlade da što pre načini prve korake, „koliko god oni bolni bili“ i ističu i da je svako odlaganje narednog čina „nepotrebno produžavanje nesigurnosti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: