Ko je sledeći? Evropska desnica: Hoćemo i mi glasanje o EU

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata britanskog referenduma oglasili su se i lideri pojedinih evropskih desničarskih partija sa zahtevima za istim glasanjem.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

08:04

Ko je sledeći? Evropska desnica: Hoćemo i mi glasanje o EU
Foto: Tanjug

Liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta pozdravila je rezultate i istakla da želi sličan referendum i u Francuskoj.

"Pobeda za slobodu! Kao što sam godinama tražila, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i drugim zemljama EU", objavila je ona na Tviteru.

Marin le Pen je nedavno u Beču, na sastanku krajnje desničarskih partija, istakla da Francuska "verovatno ima hiljadu razloga više od Britanaca da napusti EU", podsetila je agencija AFP.

Osim toga, lider holandske evroskeptične Partije za slobodu Gert Vilders izjavio je da je na Holandiji red da održi referendum o članstvu u EU. "Ura za Britance! Sada je red na nas. Vreme je za holandski referendum", naveo je Vilders na Tviteru.

Vilders je obećao da će, ukoliko bude izabran za premijera na izborima u martu u Holandiji, i on pozvati na referendum.

Vođa kampanje "Izađi" Najdžel Faradž izjavio je tokom kampanje da bi u slučaju izlaska Britanije iz EU došlo do trke Danske i Austrije ko će pre da izađe iz EU, dok je ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn pominjao "domino efekat na istoku Evrope".

Britanski analitičar i stručnjak za Balkan Džejms Ker Lindzi u intervjuu za B92.net rekao je da postoji mnogo zemalja koje su skeptičneo prema EU i koje će pažljivo osmatrati šta će se dogoditi u Britaniji ukoliko ona odluči da izađe.

"Zapravo, taj strah od 'zaraze' mogao bi da natera EU da postavi oštre uslove za izlazak Britanije iz Unije. Takođe, ukoliko bude delovalo da je Britanija napravila dobar posao, onda će i drugi slediti njihov primer, a ukoliko vide da se sve loše završilo, onda će ponovo razmisliti o svemu", ističe on.

Građani Velike Britanije na referendumu glasali su za izlazak iz EU.

BBC i Skaj njuz su već oko pet izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti društvo evropskih naroda.

Prema prognozama tih medija, za izlazak Britanije je glasalo 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo potpuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno.

Stavu “neverice” doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Kako je izgledala noć koja će zauvek promeniti Evropu pročitajte u BLOGU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: