Prvi dan nove Evrope: Iz minuta u minut

Građani Velike Britanije na referendumu doneli su odluku da napuste Evropsku uniju. Konačni rezultati: Za izlazak 51,89%, za ostanak 48,11%.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

07:13

Prvi dan nove Evrope: Iz minuta u minut
Foto: GettyImages

23:20 - Lider UKIP i jedan od inicijatora Bregzita Najdžel Faraž rekao je da ne može da garantuje da će se ispuniti jedno od glavnih obećanja te stranke tokom kampanje. 23:07 - Posle najave Škotske da bi mogla da održi referendum o svojoj nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva nakon Bregzita, takav zahtev čuje se i u Severnoj Irskoj.

22:11 - Karikaturisti širom sveta reagovali su na rezultate referenduma. Njihove crteže možete pogledati - OVDE.

20:13 - Analitičar Tim Džud rekao je za B92 da je očigledno da će Britanija sada biti siromašnija i sa manje uticaja u svetu.

19:19 – Donald Tramp nalazi se u poseti Škotskoj, gde je pozdravio opredeljenje Britanaca da izađu iz EU.

Kako je rekao, mnogo sličnosti sa njegovom kampanjom imala je i kampanja za Bregzit. 18:54 - Lideri 27 zemalja koje su ostale u EU održaće u sredu, 29. juna, prvi samit u takvom sastavu na kojem će se raspravljati šta treba činiti sa Bregzitom.

Rojters prenosi da je neimenovani zvaničnik EU saopštio da će britanski premijer Dejvid Kameron prisustvovati prvom danu samita u utorak kako bi obavestio ostalih 27 članica o ishodu britanskog referenduma o napuštanju Unije.

Agencija navodi da će se Kameron nakon toga vratiti u London, a preostali lideri će se sastati sledećeg dana u novom formatu i raspravljhati o Bregzitu.

17:38 - Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je odluka na britanskom referendumu o izlasku iz EU zadala težak udarac ujedinjenju Evrope i da bi trebalo da utiče na usvajanje "demokratskije" prakse u Evropskoj uniji.

Cipras, koji je bio na čelu zemlje pre godinu dana kada je Grčka zbog dugova skoro izašla iz Evrozone, rekao je danas da glasanje u Britaniji "potvrđuje duboku političku krizu, krizu identiteta i strategije za Evropu".

16:36 - Kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton izjavila je da će biti posvećena održavanju dobrih odnosa i sa Britanijom i sa SAD.

16:18 - Tim Maršal za B92: Balkan će i dalje gledati ka EU, iako je Britanija oslabila Uniju.

16:05 - B92 o "bregzitu" izveštava i iz Londona, a ako vas zanima šta o svemu misli poznati novinar Tim Maršal - upalite TV B92 gde će Ivana Konstantinović uskoro uraditi intervju sa njim.

15:39 - Američki predsednik Barak Obama i premijer Kanade Džastin Trudo poslali su istu poruku "preko bare" i EU i Velika Britanija su "važni strateški partneri".

Kako je rekao Obama - poseban odnos SAD i VB se nastavlja.

15:07 - Brzina kojom reakcije pristižu se usporava, i prepušta se mesto prognozama i analizama. Ukoliko želite da imate širu sliku, na posebnoj stranici B92.net imate sve vesti o "bregzitu" na jednom mestu.

15:01 - Oglasio se i Vladimir Putin. Ruski predsednik je poručio da je odluka Britanije njena unutrašnja stvar, ali i da je potpuno razumljiva "jer niko ne želi da hrani slabije ekonomije".

14:20 - Cipras: Simbol dublje slabosti u Evropi

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je odluka Britanije da napusti Evropsku uniju simptom dublje slabosti u Evropi kojom se mora hitno pozabaviti.

"Ekstremni izbor mera štednje koji je napravio veći jaz izmedju zemalja severa i juga, kao i ograde i zatvorene granice i neprihvatanje podele tereta duga i migrantske krize bio je signal produžene krize u Evropi", rekao je Cipras u obraćanju na državnoj televiziji, preneo je Rojters.

Cipras je poručio da nam je "hitno potrebna nova vizija i početak ujedinjene Evrope, više društvene i demokratske".

14:16 - Bajden: Nismo se ovome nadali

Potpredsednik SAD Džozeg Bajden izjavio je da su SAD više volele da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji, ali da njegova zemlja poštuje rezultate referenduma.

"Moram da kažem da smo se nadali drugačijem ishodu, ali SAD imaju dugotrajno prijateljstvo s Ujedinjenim Kraljevstvom i ta veoma specijalna veza će opstati. Mi u potpunosti poštujemo odluku koju su oni doneli", naveo je Bajden u govoru održanom u irskoj prestonici Dablinu, prenosi Rojters. 14:04 - Kraj i za Korbina?

Dva člana britanske opozicione Laburističke partije podneli su predlog za glasanje o poverenju lideru stranke Džeremiju Korbinu, javlja BBC.

BBC prensi da su dva člana partije: Margaret Hodž i En Kofi podnele zahtev zbog načina na koji je rukovodio referendumskom kapmanjom o Bregzitu.

Hodž je potvrdio da je to tačno, a Kofi nije bila dostupna za komentar, prenosi Rojters.

Britanski premijer Dejvid Kameron ranije tokom dana je podneo ostavku zbog rezultata referenduma

13:58 - Papa Franja kaže da britansku odluku o napuštanju Unije mora da prati "garantovana dobrobit" i za Veliku Britaniju kao i za druge države Evrope.

On je tokom leta iz Rima za Jerevan, glavni grad Jemenije, rekao da se "rezultat referenduma mora poštovati jer je to volja naroda", prenosi Rojters.

"Rezultat je pokazao volju naroda i to zahteva veliku odgovornost svih nas kako bi bila garantovana dobrobit za Ujedinjeno kraljvstvo kao i dobrobit i suživot Evropskog kontinenta", rekao je Papa i dodao da je "to ono što on očekuje". 13:40 - Jovanović: Zbog ološi koja slavi Bregzit...

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović poručio je da je "ološ" koja slavi Bregzit dokaz zašto evropska Srbija mora biti stvorena.

13:19 - Milanović: Mogući zahtevi za referendumom i kod nas

Lider SDP i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović nakon izlaska Britanije iz EU nije isključio mogućnost da se zagovornici toga pojave i u Hrvatskoj.

"Velika Britanija nikad nije imala mirnu situaciju kada se radi o članstvu u EU. Odluku su doneli uglavnom pripadnici starije generacije, dok su mladi bili dominantno za ostanak. To je tako u demokratiji, a oni će živeti s tim posledicama", rekao je Milanović.

Opširnije - OVDE. 13:04 - Zvaničnici EU: Britanci da što pre urade to što moraju

Lideri najvažnijih institucija EU poručili su da žale zbog odluke da Velika Britanija izađe iz EU, ali da će je poštovati.

Saopštenje su nakon jutrošnjeg sastanka u Briselu potpisali predsednik saveta EU, Donald Tusk, predsednik Evropske komisije, Žan Kolod Junker, predsednik Evropskog paralmeta, Martin Šulc i premijer Holandije, kao predsedavajuće EU, Mark Rute.

12:57 - Hladni Nemci: Izađite brzo, vreme za novu Evropu

Nemačka će voditi Evropu u nekom novom smeru, a njeni zvaničnici prilično hladno reaguju na "bregzit" i požuruju Britance da urade ono što su izglasali.

Poruke koje su se čule iz Berlina na dan referenduma bile su drugačije od onih koje su slali ostali evropski zvaničnici, a kancelarka Angela Merkel je bez mnogo emocija pozvala na sve u Uniji da "smireno prihvate rezultate referenduma". Slične poruke iz najmoćnije zemlje EU stižu i danas.

Opširnije - OVDE.

12:44 - Bivši gradonačelnik Londona i čovek viđen za mesto novog premijera Boris Džonson istakao je da je Dejvid Kameron „hrabar i principijelan čovek“.

Kako kaže, referendum je bio „pravičan i neizbežan“, a poenta svega je u pravu ljudi da izaberu ljude koji donose ključne odluke u njihovim životima.

Opširnije - OVDE.

12:33 - Dok su svi svetski mediji čekali da se obrati britanski premijer Dejvid Kameron neko drugi im je zaokupio pažnju - njegov mačak Leri. 12:28 - Kina: Poštujemo volju Britanaca

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je nakon izglasavanja izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, da poštuje volju britanskog naroda, prenosi Rojters.

"Prosperitetna Evropa je u interesu svih, a Kina je voljna da održi saradnju sa Britanijom i u potpunosti je posvećena odnosima na relaciji Kina-EU", izjavio je portparol ministarstva Hua Čuning.

12:20 - EU nakon "raskida": I dalje smo za širenje EU

Evropski komesar priznao je da odluka građana Velike Britanije predstavlja neku vrstu “reza” za EU, ali ona ne znači da će Unija menjati svoju politiku.

“Moramo razmisliti kako da prenesemo prednosti EU građanima, a istovremeno ustanemo protiv populističkih glasova. Usled ekonomske i finansijske krize, i izazova migracije, sada imamo diskusije o Velikoj Britaniji, zbog čega stalno gledamo samo unutar EU, i gubimo pogled na ono što se dešava oko nas i u svetu, što može biti opasno”, istakao je Han.

Opširnije - OVDE.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ocenio je da demokratska odluka sa referenduma u Velikoj Britaniji mora da se poštuje.

Osim toga, on je rekao i da EU sa Velikom Britanijom treba da obezbedi najbolji mogući ishod i za građane EU i za građane Britanije.

Svi sada treba da se fokusiraju na ono što ujedinjenjuje našu porodicu evropskih naroda, demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona, navodi se u saopštenju iz Strazbura. 12-17 - Vučić: Može i ovde referendum, kad me pobede na izborima

Iako sam siguran da bi se građani Srbije slično izjasnili kao Britanci, siguran sam i da žele bolju budućnost, zato ostajemo na putu EU, kaže Aleksandar Vučić.

Mandatar je povodom "bregzita" rekao da je za Srbiju najvažnije da se drži svojih ključnih reči, a to su stabilnost i prosperitet.

"Za nas je važno da, u skladu sa poverenjem koje su nam dali građani, nastavimo evropski put, borimo se za bolji standard i privlačimo investitore", rekao je on.

Opširnije - OVDE.
Foto: Tanjug
12:12 - Stigla je i prva reakcije iz Rusije: Lavrov kaže da je referendum "unutrašnja stvar engleskog naroda".

Opširnije - OVDE.

11:59 - Kako je ko glasao: Penzioneri gurnuli Ostrvo od Evrope

Mladi Britanci su ubedljivo najmanje želeli "bregzit" dok su najstariji građani Velike Britanije bili ti koji su odlučili na referendumu.

Što se ostalih starosnih grupa tiče, sa starošću opada podrška Evropskoj uniji, a više nijedna kategorija nije većinski za EU:

  • 25-49 - 48% za ostanak
  • 50-64 - 38% za ostanak
  • 65+ - 34% za ostanak

Opširnije - OVDE.

11:42 - Bregzit naročito pogodio Skandinaviju - počele priče o "Švegzitu"

Danska Narodna partija pozvala je na održavanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, dok su u Švedskoj, koja je 1995. godine postala član EU, antimigrantske Švedske Demokrate, objavili su na svom Tviter nalogu "Sada čekamo Švegzit". 11:38 - Dveri: Britanci, čestitamo; Mi ovo pričamo od "EUtanazije"

Lider Sprskog pokreta Dveri Boško Obradović čestitao je građanima Velike Britanije odluku o izlasku iz EU, rekavši da je to veliki dan i za Evropu.

Opširnije - OVDE.

11:32 - Stoltenberg: Britanija ostaje partner NATO

Velika Britanija ostaće "jak i posvećen" partner NATO uprkos odluci da napusti Evropsku uniju (EU), izjavio je u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Velika Britanija ostaje jak i posvećen partner Alijanse i nastaviće da igra vodeću ulogu u NATO-u", rekao je Stoltenberg.

London koji poseduje nuklearno oružje za odvraćanje i vojsku sposobnu za reagovanje van granica Velike Britanije, predstavlja jedan od vodećih stubova NATO.

11:20 - Bler: Nesagladive posledice

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da će odluka o napuštanju Evropske unije imati "nesagledive posledice" i da bi mogao da izazove pritisak za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti Škotske.

“Imaćete dodatan pritisak za održavanje još jednog referenduma u Škotskoj pod drugim okolnostima u odnosu na one iz 2014.", rekao je Bler za Skaj njuz.

Bler je poručio i da će građani uvideti da njihov glas za napuštanje EU neće rešiti probleme koji su nastali kao posledica globalizacije.

"I u tome je tragedija. Ono što ćemo narednih dana i nedelja videti je da ono za šta su ljudi mislili da će biti odgovor na te probleme, nije uopšte odgovor", kazao je Bler. 10:58 - Tramp: Sjajna vest, srećni smo zbog "bregzita"

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp rekao je da je to što su Britanci izglasali izlazak iz Evropske unije "sjajna, istorijska stvar".

"Mislim da je sjajno što se to desilo. Veoma smo srećni", rekao je Tramp, koji je jutro posle referenduma stigao u kontroverzno tempiranu posetu Škotskoj.

Opširnije - OVDE.

10:53 - Podeljena Evropa: U Briselu sastanci, na desnici šampanjac

Nakon izlaska Britanije iz EU reakcija evropskih zvaničnika stižu u iz dva smera – većina govori o tužnom danu za Evropu, dok oni sa desnice uglavnom slave.

Opširnije - OVDE.

10:47 - DSS: Opstanak EU potpuno neizvestan

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić kaže da odluka Britanaca da napuste EU pokazuje da je sam opstanak EU potpuno neizvestan.

Osim toga, ona je navela da se sada postavlja pitanje opravdanosti daljih evrointegracija Srbije.

Opširnije - OVDE.
Foto: GettyImages
10:27 - Kladioničari: Boris Džonson favorit za premijera

Opširnije - OVDE.

10:19 - Kurc: Zemljotres, EU će opstati, ali mora da se menja

On je, u izjavi austrijskom radiju „Oe1“, rekao da je šokiran i iznenađen ishodom referenduma.

"Kada jedna veća članica želi da izađe iz EU dolazi do velikih promena. Ishod referenduma je definitivno zemljotres“, naglasio je Kurc.

Opširnije - OVDE.

10:12 - Američka mreža Foks poznata je po tome da olako prilazi brojnim temama koje se ne tiču SAD, pa je izveštavajući o "bregzitu" upisala još jednu veliku grešku. EU, UN, isto je to...

Opširnije - OVDE.
10:04 - Odluka Britanije da napusti EU pokazuje da Brisel mora da sluša glas naroda i da pruži valjane odgovore na ključna pitanja kao što je migracija, kaže Viktor Orban.

Mađarski premiijer je naveo da je pitanje migracije odigralo ključnu ulogu tokom debate u Britaniji uoči jučerašnjeg referenduma.

"Brisel mora da čuje glas naroda, to je najveća lekcija te odluke", poručio je Orban u izjavi za mađarski radio, preneo je Rojters.

Orban smatra da Britanci nisu zadovoljni politikom koju sprovodi EU po pitanju migrantske krize.

"Zašto je Mađarska u EU? Mađarska je u EU zato što verujemo u snažnu Evropu. Ipak, Evropa je snažna samo ako može da odgovori na velike probleme, kao što je imigracija. EU nije uspela da na to odgovori", zaključio je Orban. 09:57 - Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izjavio da će ruski predsednik Vladimir Putin ovog jutra "osetiti manji pritisak" posle vesti da je Britanija glasala za izlazak iz EU.

Hamond je rekao da smtra da će Putin dobiti malo više nade za što se tiče izgleda za ukidanje sankcija Evropske unije protiv Rusije.

09:42 - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da očekuje da ubrzo počnu pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Šulc je rekao nemačkoj televiziji ZDF da višegodišnja neizvesnost "ne bi bila ni u interesu Velike Britanije, ni u interesu Nemačke, Francuske, Italije niti bilo koje druge članice EU".

"Pretpostavljam da će pregovori o izlasku ubrzo početi", rekao je predsednik Evropskog parlamenta.

09:34 - Šešelj: Englezi zabili glogov kolac u srce lešine EU

Opširnije - OVDE.

09:27 - Odluka Britanaca na referendumu nema nikakve veze kada je reč o političkom putu Srbije, rekao je ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić.

Opširnije - OVDE.

09:20 - KAMERON PODNEO OSTAVKU!

Opširnije - OVDE. 09:16 - Francuski predsednik Fransoa Oland zatražio je hitan sastanak čija će tema biti „budućnost Evrope“.

Oland nije javno komentarisao rezultate britanskog referenduma, posle kojeg će se cela Evropa suočiti s posledicama.

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen izjavila je ranije danas da bi u Francuskoj trebalo da bude organizovan sličan referendum o članstvu EU.

09:14 - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ubeđen je da Evropska unija ima budućnost i poručuje da "ono što nas ne ubije samo nas jača".

On je upozorio da ne treba imati "histerične reakcije" nakon referenduma i istakao da je Unija odlučna da ostane ujedinjena, preneo je AFP.

"Danas, u ime 27 lidera, mogu da kažem da smo odlučni da održimo naše jedinstvo kao 27 (država članica)", rekao je Tusk novinarima u Briselu i dodao da je ovo "istorijski trenutak, ali sigurno ne trenutak za histerične reakcije".

09:08 - Američki zvaničnik koji je zatražio da ne bude imenovan, rekao je da se očekuje da će Obama razgovarati s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom "tokom dana".

"Objavićemo saopštenje u što skorije vreme", naveo je zvaničnik.

Obama se zalagao za ostanak Velike Britanije u EU, ali je rekao da je odluka na glasačima.

09:00 - Spisateljica i autorka serijala o Hariju Poteru, Džoana Rouling, koja je snažno podržava ideju ostanka u EU, navela je na Tviteru da se Kameronovo nasleđe sada deli na dva dela. 08:57 - Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je britanska Izborna komisija.

Konačni rezultati:

Za izlazak: 51,89%

Za ostanak: 48,11%

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17.410.742 građana, a za ostanak 16.141.241 glasača, prenele su prethodno agencije.

08:51 - Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratiće se u 12 časova javnosti povodom aktuelne situacije nakon referenduma u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

08:46 - "EU umire..."

Lider "Izađi" kampanje Najdžel Faraž obratio se novinarima ispred britanskog parlamenta i izjavio da "EU umire", da su oni izbili prvu ciglu iz zida, kao i da sada širom Evrope stranke traže izlazak.

„Bilo je ovo i te kako dugo putovanje... sada je tu 17 miliona ljudi koji su glasali za Bregzit“, rekao je Faraž i dodao: Ponosan sam na sve koji su imali hrabrosti da ustanu i urade pravu stvar.

Opširnije - OVDE.

08:36 - "Njujork tajms" - Britanci šokirali svet 08:28 - Britanski premijer Dejvid Kameron u devet sati po našem vremenu daće izjavu u Dauning stritu.

08:25 - Šulc: Uskoro početak pregovora o izlasku Britanije

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc očekuje da će pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije ubrzo početi.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo da ide svojim putem. Mislim da ekonomski pokazatelji ovog jutra pokazuju da će to biti veoma težak put", rekao je Šulc za nemačku TV stanicu ZDF, preneo je Rojters.

Šulc je rekao da očekuje da će pregovori o izlasku Britanije ubrzo početi.

On je napomenuo da je funta u padu posle referenduma u Britaniji, ističući da "ne želi da evro iskusi nešto slično".

Opširnije o strmoglavom padu funte pročitajte na stranicama biza - OVDE.

08:17 - Ko je sledeći? Evropska desnica: Hoćemo i mi glasanje o EU

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata britanskog referenduma oglasili su se i lideri pojedinih evropskih desničarskih partija sa zahtevima za istim glasanjem u njihovim zemljama.

Opširnije - OVDE.

08:04 - Čekajući premijera... 07:57 - Škoti: Mi smo deo EU, opet na referendum o nezavisnosti

Liderka škotske SNP Nikola Stardžon istakla je da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti poslednji.

“Škotska je poslala snažnu poruku da želi da ostane u EU. Glasanje je pokazalo da građani Škotske svoju budućnost vide kao deo Evropske unije”, rekla je ona.

Oglasio se i Patrik Harvi iz škotske Zelene partije, koji je rekao da bi oni mogli da podrže drugi referendum o nezavisnosti Škotske, na koji je pozvala Nikola Stardžon.

Opširnije - OVDE.

07:45 - AP: Kameron verovatno više neće biti premijer

Britanski premijer Dejvid Kameron verovatno više neće obavljati tu funkciju nakon što su pristalice izlaska Velike Britanije iz EU pobedile, piše agencija AP.

Opširnije - OVDE 07:36 - Liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta pozdravila je rezultate referenduma i istakla da želi sličan i u Francuskoj.
Foto: Tanjug
07:33 - Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer rekao je da ovo tužan da za Britaniju i EU. 07:29 - Bivši lider Liberalnih demokrata Pedi Ešdaun takođe želi da Kameron ostane premijer, ali ima i zamerke

„’Molim vas premijeru, ostanite’, kažu pirati koji su preuzeli brod i bacili ga u lance“, napisao je on na Tviteru. 07:27 - Najdžel Evans iz „Izađi“ kampanje rekao je da je „ovo naš Berlinski zid“.

„Svi će se sećati gde su bili kada su rezultati objavljeni... Ljudi imaju vere u našu emlju i žele da preuzmu kontrolu“, rekao je Evans.

Kako kaže, podrška Dejvidu Kameronu kao premijeru ostaje.

„Nadam se da će ostati kako bismo sada mogli da se fokusiramo na ono na šta je potrebno... pravljenju prosperitetne, ali nezavisne zemlje“.

07:16 - Lider holandske evroskeptične Partije za slobodu Gert Vilders izjavio je da je na Holandiji red da održi referendum o članstvu u EU.

"Ura za Britance! Sada je red na nas. Vreme je za holandski referendum", naveo je Vilders na Tviteru.

Vilders je obećao da će, ukoliko bude izabran za premijera na izborima u martu u Holandiji, i on pozvati na referendum.

"Nećemo imati kontrolu nad našom zemljom, parama, sopstvenim granicama, imigracionom politikom. Holandija mora, što je pre moguće, da dobije šansu da se izjasni o članstvu u EU", istakao je Vilders, preneo je Rojters.

Vilders je poručio da je "vreme za novi početak".

Holandski mediji navode da je 54 odsto građana za referendum u Holandiji.

07:05 - Nemački vicekancelar i lider Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel rekao je da je ovo "loš dan za Evropu".
Foto: Tanjug
BBC i Skaj njuz su već oko pet izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti društvo evropskih naroda.

Prema prognozama tih medija, za izlazak iz EU je glasalo 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo poptuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno.

Stavu “neverice” doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Kako je izgledala noć koja će zauvek promeniti Evropu pročitajte u BLOGU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: