"Bosanski lonac": Masovna tuča masona u Sarajevu

Dugogodišnje međuetničke napetosti u Velikoj masonskoj loži BiH eskalirale su u otvoreni fizički sukob i masovnu tuču u masonskoj zgradi u naselju Radava.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

18:09

Thinkstock

Incident se dogodio pored Nahorevske ulice u Sarajevu, a potom se preneo i na prostor oko zgrade u kojoj se masoni sastaju, saznaje Srna, a prenosi Sputnjik.

Izvor Srne blizak masonskom bratstvu u BiH ispričao je da se sukob dogodio na godišnjoj Skupštini Velike masonske lože BiH, a da je rezultat svega nekoliko povređene „braće“, toljagama i kamenjem polupani skupoceni automobili i definitivni raspad masonskog bratstva u BiH koje je na taj način, umesto tolerancije i kosmopolitizma, demonstriralo da je BiH „nemoguća i nenormalna država“.

Prema rečima izvora, glavni akteri tuče su bili profesor doktor Izet Rađo, član Olimpijskog komiteta BiH, profesor doktor Edib Delić i doktor Adi Rifatbegović iz Kliničkog centra Tuzla, visoki zvaničnici SDA, s jedne strane, a s druge strane je bila grupa Srba i Hrvata, u čiju zaštitu je stao profesor doktor Edvin Dervišević sa Univerziteta u Ljubljani, koji je na kraju izvukao najdeblji kraj.

„Ko zna kako bi se sve završilo da se nakon nekoliko minuta nije pojavilo obezbeđenje iz susedne vile Larsa Gunara Vigemarka, šefa Delegacije EU u BiH, gde je upravo bio veliki prijem za strane diplomate u BiH“, kaže izvor Srne.

On napominje da su od osnivanja masonskog društva u BiH, pre 16 godina, sve ključne pozicije u Velikoj loži BiH svih ovih godina obavljali Bošnjaci.

Pet loža se nalazi u Federaciji BiH — „Ivo Andrić“, „Luks Bosnie“, „Veritas“, „Svetlost Balkana“ i „Tuzla Evropa“, dok se u Republici Srpskoj nalazi samo jedna loža — u Banjaluci, u kojoj više „od polovine njenih članova čine Bošnjaci iz Bihaća, Cazina, Kladuše i Sanskog Mosta.

„Na taj način se čak i u Republici Srpskoj želelo Srbe i Hrvate držati pod bošnjačkom kontrolom. Hrvati su u potpunosti marginalizovani, u masonsko bratstvo su mogli da uđu samo oni poput Željka Komšića, koji su se stavili u službu ostvarivanja bošnjačkih interesa, a od 160 članova masonskog bratstva u ovom trenutku je samo 12 Hrvata, 27 Srba, a ostalo su Bošnjaci“, kaže izvor.

Kada se ima u vidu ogroman uticaj koji masoni imaju na sva značajnija kretanja u svijetu biznisa i politike, ističe izvor Srne, jasno je da je Velika loža BiH postala moćno oružje za ostvarivanje političkih, ekonomskih i propagandnih ciljeva bošnjačke politike.

„To se, između ostalog, ogledalo i u stvaranju najbližih i najsnažnijih veza sa masonima iz Turske, te bratimljenjem loža iz BiH sa ložama iz Turske“, navodi on.

Prema njegovim rečima, prvi nagoveštaji međuetničkih podela i nepomirljivih razlika su počeli pre šest godina, kada su čelni ljudi Velike lože BiH iz Sarajeva sprečili nameru banjalučkih masona da novoformiranoj loži u Banjaluci daju ime Nikole Tesle.

Ma koliko su doktor Aleksandar Lazarević i profesor doktor Nenad Babić iz Banjaluke bili uporni da loži u Banjaluci daju ime po najvećem svetskom naučniku Nikoli Tesli, bošnjački masoni su ih nadglasali i loža u Banjaluci je dobila bezlično ime „Feniks“, ispričao je izvor Srne.

On dodaje da se problem otvoren tom prilikom vremenom povećavao, Hrvati su u masonskom bratstvu, takođe, počeli da traže svoja prava, na šta je masonsko rukovodstvo u Sarajevu, sastavljeno od Bošnjaka i nekoliko njihovih poslušnika iz redova Srba i Hrvata, kaznama i eliminacijom uklonilo doktora Lazarevića i profesora Babića, pod pretnjom isključenja iz masonskog bratstva.

„Na isti način je eliminisan pretnjama i ucenama jedan od najuglednijih masona u BiH doktor Nedeljko Đukić, koji je umesto da pre tri godine bude izabran za Velikog majstora masona BiH, naprasno izbačen iz bratstva, zbog, po mišljenju masona iz Sarajeva, navodno previše bliske naučne saradnje sa akademicima u Srbiji“, ističe izvor Srne.

On navodi da su se problemi samo gomilali, a kada su nakon 16 godina Srbi i Hrvati smogli snage i hrabrosti da zatraže ravnopravnost u bratstvu, dobili su „jasnu poruku toljagama i pesnicama od ’svoje braće‘ iz Sarajeva u vidu batina“.

„Ovo je kraj masonskog eksperimenta u BiH koji je pokazao da ni zvučne titule članova, ni skupa odela i automobili ne mogu promeniti nekulturu i zapuštenost društva u BiH, a najmanje mogu promeniti međuetničke i međureligijske podele, koje su više nego prisutne i među onima koji se zaklinju sa ’brat je mio koje god vere bio‘“, zaključio je izvor Srne.

Srna saznaje da su o svemu obaveštene i masonske lože u Srbiji i Hrvatskoj, ali i u Austriji i Sloveniji, pa se može očekivati internacionalizacija problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: