Nikolić: Posle posete druga Si Đinpinga sve će procvetati

Posetom predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji biće otvorena nova stranica bilateralnih odnosa, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2016.

15:44

Nikolić: Posle posete druga Si Đinpinga sve će procvetati
Foto: Tanjug, arhiva

Nikolić je naveo da su dve strane do sada pripremile 24 sporazuma za potpisivanje.

"Nikada se još nije desilo da nam dođe predsednik neke države, a da imamo toliko pripremljenih sporazuma. To nisu samo međudržavni sporazumi, već i sporazumi o investicijama. Na putu smo da potpišemo nekoliko veoma značajnih ugovora kojima Srbija, konačno, rešava velike probleme svojih preduzeća iz prošlosti. Izgleda da bez kineske strane ne bismo mogli da rešimo te probleme", rekao je Nikolić za Kineski međunarodni radio.

Poručuje da ništa ne počinje tom posetom, ali da se sve širi do neviđenih razmera.

"Nakon toliko godina, kineski predsednik dolazi u Srbiju. To je kao kada posle duge zime dođe proleće. Sve će da procveta posle ove posete druga Si Đinpinga, jer vrlo dobro znamo da ono što dogovaramo pred predsednikom Kine više niko u Kini ne može da spreči", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da je na Srbiji da se predstavi Kini mnogo bolje od sada, a da se Kina Srbiji odavno predstavila u najboljem svetlu, uspešnim privrednicima, privrženošću Srbiji i odlukom da Srbija bude mesto odakle kreće u Evropu.

Kaže da je Kina danas na sreću Srbije u položaju da može da širi svoje investicije.

Navodi da Srbiji već zavide mnoge države, da ima pozive predsednika mnogih država koji pitaju da li mogu da dođu za vreme posete predsednika Kine Srbiji, da organizuju sastanak s njim.

"Kina je za mnoge iznenađenje, za mene nije... Čitajući o vašem narodu mnogo znao sam da jednog dana vi morate da eksplodirate, kako kažu sportski komentatori", rekao je Nikolić, dodajući da Srbija ima velikih planova u vezi sa saradnjom s Kinom.

Poručuje da je Srbiji dragocena kineska podrška i da se to videlo prilikom glasanja o ulasku Kosova u Unesko i u SB prilikom odbijanja jedne rezolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: