Novi Sad: Više hiljada građana na protestu zbog RTV (FOTO)

Više hiljada građana okupilo se u Novom Sadu na trećem po redu uličnom protestu zbog smena na Radio televiziji Vojvodine.

Izvor: N1

Ponedeljak, 13.06.2016.

19:48

Novi Sad: Više hiljada građana na protestu zbog RTV (FOTO)

Protest je započeo ispred zgrade RTV, improvizovanom satiričnom televizijskom emisijom Otvoreni studio u kojoj su učestvovali voditelj Zoran Kesić, novinar portala Njuz net Viktor Marković, bloger Tibor Jona, a emisiju je vodio Daško Milinović sa Omladinskog Radija.

Emisija je bila posvećena izveštavanju tabloida Informer i optužbi tih novina da su ljudi koji organizuju proteste podrške RTV-u zapravo strani plaćenici.

Viktor Marković je rekao da se jako dobro snalazi kao "strani plaćenik" i da mu je veoma drago što je "bogat". Jedna od smenjenih voditeljki RTV Milica Kravić rekla je da su prošle tri nedelje od kako su zatražene ostavke Upravnog odbora te medijske kuće i dodala da rukovodstvo RTV u potpunosti ignoriše zahteve demonstranata.

"Verujemo da stene mogu da se pomere i nećemo odustati od protesta", kazala je novinarka RTV Vanja Đurić.

Ona je dodala da je novo rukovodstvo stopiralo serijal o radu pravosuđa u Srbiji na kojem je sa koleginicom radila pola godine. Protest su podržali predstavnici inicijative Ne davimo Beograd, Šarene revolucije iz Makedonije, studenti žurnalistike iz Novog Sada i brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Posle okupljanja ispred zgrade RTV kolona građana prošetala je do sedišta Srpske napredne stranke i socijalističke partije Srbije, gde su zviždali i uzvikivali "Ostavke!" i "Ne damo RTV".

Građani su potom prošetali kroz pešačku zonu u centru Novog Sada, a protest je završen ispred upravne zgrade RTV, nastupom angažovanog hora Horkestar koji je otpevao nekoliko antifašističkih pesama. Na čelu kolone građani su nosili veliki transparent na kome je pisalo "Ostavke - podrži RTV", a nosili su i majice sa napisima "Ne damo RTV", "Podrži RTV" i "Udav medija".

Nosili su i transparente na kojima je pisalo "Asklepije Vučić - udav je za njega kišna glista" i "Imaš Pink vrati RTV".

Pokret Podrži RTV najavio je da će pojačati proteste zbog smenjivanja na RTV-u, jer nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen i jer se na pokrajinskom javnom medijskom servisu "sve više i više sprovodi cenzura i manipulacija činjenicama". "Poručujemo i da Inicijativa Podrži RTV više nije samo stvar urednika, novinara i zaposlenih na RTV-u koji su potpisali zahteve, već je prerasla u građanski pokret. Nećemo odustati sve dok pokrajinski javni servis ne počne ponovo da radi u interesu njegovih stvarnih vlasnika – građana Vojvodine i Srbije", naveo je taj pokret u pozivu za sutrašnji protest.

U maju, tokom jednog popodneva, smenjeno je 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program u RTV-u, a nakon što je Upravni odbor smenio programskog direktora te medijske kuće Slobodana Arežinu i nakon što su ostavke podneli generalni direktor Srđan Mihajlović i glavna urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Iz Radio-televizije Vojvodine ranije tokom dana je saopšteno da niko iz te kuće nije smenjen, da su svi tu i da imaju iste plate. . . . . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: