NATO: Jačamo odbranu od Rusije, 4 bataljona na Baltik

Prvi čovek NATO Jens Stoltenberg kaže da će Alijansa rasporediti još četiri bataljona u zemljama Baltika i u Poljskoj, kako bi se "ojačala odbrana od Rusije".

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2016.

13:45

NATO: Jačamo odbranu od Rusije, 4 bataljona na Baltik
Foto: Getty Images

Ovaj potez NATO će dodatno zaoštriti odnos između Zapada i Rusije, a očekuje se da Kremlj odmah reaguje.

Kako je ranije najavljeno, tri bataljona sa po oko 1.000 vojnika predvodiće SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok će za četvrti najverovatnije biti zadužena Kanada.

Kako je rekao Stoltenberg, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska, zemlje koje se osećaju najugroženijim, biće "ojačane robusnim, međunarodnim vojnim jedinicama".

"Plan će na sastancima koji počinju u utorak u Briselu odobriti ministri odbrana zemalja Alijanse", naveo je Stoltenberg.

Baltičke zemlje su u proteklih 18 meseci često izražavale zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini i ruske aneksije Krima, a litvanski ministar odbrane je nedavno rekao da "ne može da isključi mogućnost invazije Rusije".

"To je mogućnost koju ne možemo da isključimo. Oni bi mogli da pokrenu vežbe na granicama i da to transformišu u invaziju za nekoliko sati", rekao je Jouzas Olekas za Rojters.

Litvanci su pozvali NATO i da podigne regionalni antiraketni štit u zemljama Baltika i Poljskoj.

"Ne govorimo ovde o odbrani Litvanije, već o kredibilitetu čitave Alijanse", rekao je šef diplomatije Linas Linkevičijus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: