Leskovac: Onog koji vodi na ekskurzije biraju u oglasima

Đačke ekskurzije u većini leskovačkih osnovnih škola nisu organizovane prema Zakonu o javnim nabavkama, već su turističke agencije birane preko oglasa.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

18:58

Leskovac: Onog koji vodi na ekskurzije biraju u oglasima
Foto: GettyImages

Od osam osnovnih škola, samo dve su sprovele zakonske tendere, a nadležna inspekcija više od šest meseci nije podnela nijednu prijavu protiv direktora.

Umesto da vikend provedu u Vrnjačkoj banji osamdesetoro učenika leskovačke OŠ „Svetozar Marković“ moralo je da se vrati kući.

Saobraćajna policija zabranila je da odu na ekskurziju, jer je u autobusu bilo više sedišta od dozvoljenog broja.

Direktor škole priznaje da je turistička agencija izabrana preko oglasa u novinama, a ne na tenderu, kako nalaže zakon o javnim nabavkama.

“Ta javna nabavka postoji po sistemu određene količine novca i broja učenika koji će otići. Mislim da roditeljski dinar ne treba da ide u sistem javnih nabavki. To nije školski dinar”, kaže Jovica Marjanović, direktor OŠ “Svetozar Marković”.

Direktori ostalih škola u gradu pravdaju se da nisu bili upućeni kako da izaberu turističku agenciju. Za razliku od njih, većina škola u selima je postupila po zakonu.

“U prvom polugođu ja nisam bila direktor ove škole, ja sam po struci psiholog stručni saradnik i na mestu v. d. direktora sam od decembra tako da nisam učestvovala u priči oko organizovanja ekskurzija”, navodi v.d. direktorka OŠ “Kosta Stamenković”.

“To je tako odlučio savet roditelja”, dodaje Ivana Cvetković, direktorka OŠ “Desanka Maksimović”.

“Mi smo mala škola i vrednost ekskurzije je bila ispod 400.000, tako da je ovo bio skraćeni postupak”, ocenjuje Ljubiša Milosavljević iz OŠ „Aca Sinadinović“.

“Ekskurzija u OŠ ‘Nikola Skobaljić’ u Velikom Trnjanu je sprovedena na tenderu”, ističe Dragi Mihajlović iz te škole.

Za kršenje Zakona o javnim nabavkama predviđene su kazne do milion dinara za pravna lica.

Republički prosvetni inspektor školske uprave u Leskovcu nije želeo pred kamere. On je za B92 ipak potvrdio da je upozorio sve direktore da ne krše zakon – poslušali su ga svi direktori srednji škole i deo direktora iz osnovnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: