"Bata, glumačka i ljudska gromada, odlazi u nezaborav"

Premijer Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Velimira Bate Živojinovića.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2016.

11:54

Foto: Tanjug

Vučić je u telegramu poručio da je odlaskom legende srpsko glumište izgubilo jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umetnosti.

U telegramu premijera Vučića piše:

"Sa neizmernom tugom primio sam vest o smrti našeg proslavljenog glumca Bate Živojinovića, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji.

Negove glumačke bravure ostaće zabeležene kako na traci tako i u sećanju svih nas, koji smo odrastali uz širom sveta poznatog Valtera.

Generacije mladih glumaca stasavale su i učile od čoveka kome je svaki lik bio značajan, što potvrđuje i veliki broj uloga koje je ostvario u filmovima i TV serijama.

Odlaskom Bate Živojinovića srpsko glumište izgubilo je jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umetnosti".

Dačić: Potrudićemo se da sve što je uradio ne padne u zaborav

Smrt glumca Velimira Bate Živojinovića veliki je gubitak ne samo za Socijalističku partiju Srbije, čiji je bio član, već i za celu Srbiju, izjavio je danas predsednik socijalista Ivica Dačić.

"Ostaće velika praznina. Potrudićemo se da sve što je uradio ne padne u zaborav", rekao je Dačić novinarima nakon konsultacija o sastavljanju nove Vlade kod predsednika Tomislava Nikolića.

"Beograd je izgubio legendu domaćeg glumišta"

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević uputili su telegram saučešća porodici glumca Velimira Bate Živojinovića i poručili da je Beograd danas izgubio legendu domaćeg glumišta.

Mali je kazao da je odlaskom Živojinovića Beograd izgubio legendu domaćeg glumišta, "čuvenog Valtera" koji je obeležio čitavo razdoblje u istoriji kinematografije.

"Generacije su stasavale uz Batine filmove, a on će nastaviti da živi kroz svoju umetnost i da utiče na nove generacije koje dolaze. Bata je zadužio našu kulturnu scenu, a Beograđanima će nedostajati njegova vedrina, talenat i šarm", navodi se u telegramu saučešća gradonačelnika.

Nikodijević je naveo da će Živojinovićeve brojne legendarne uloge ostati kao večno podsećanje na lik i stvaralaštvo jednog velikog umetnika.

"Imao je bezbroj prijatelja i poštovalaca i bio je veliki patriota. Odrastao je u Jugoslaviji, izgradio je veliku karijeru, stekao slavu i van granica tadašnje zemlje, ali je neizmerno voleo Srbiju i Beograd. Njegova harizmatična ličnost i upečatljiva pojava, legendarne uloge i brojne anegdote o njegovom burnom životu, ostaće kao večno podsećanje na lik i stvaralaštvo tog velikog umetnika", naveo je Nikodijević.

"Iza svačijeg odlaska ostaje praznina. Kada odlaze najveći, ta praznina je i prostranija i teško popunjiva"

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac uputio je u ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime telegram saučešća supruzi i porodici preminulog glumca Velimira Bate Živojinovića, legende jugoslovenskog i srpskog filma i televizije

"Iza svačijeg odlaska ostaje praznina. Kada odlaze najveći, ta praznina je i prostranija i teško popunjiva. Velimir Bata Živojinović nije glumio u svakom domaćem filmu, ali je zato skoro svaki dobar film bio nezamisliv bez njega. Kao nosilac karakternih uloga, kao vrhunski komičar ili nepobedivi ratni heroj, dominirao je velikim i malim ekranima preko 60 godina i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog i svetskog filma, baš kao i u našim srcima", navodi se u telegramu.

Živojinović je, kako se podseća, neopterećen slavom i svojom glumačkom veličinom, čitavog života bio je „običan, normalan čovek“, kako je najčešće opisivao sebe, pokazujući time da je suština ljudske genijalnosti upravo u jednostavnosti.

"Bata Živojinović, glumačka i ljudska gromada, odlazi u nezaborav i neka mu je večna slava i hvala za sve što je zaveštao i nama i svim budućim generacijama“, stoji u telegramu Ministarstva.

"Bata Živojinović ostaće upamćen kao veliki čovek, istinski heroj..."

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Velimira Bate Živojinovića, u kojem se navodi da je sa žaljenjem primio tužnu vest o smrti velikog glumca i legende jugoslovenskog i srpskog filma.

"Bata Živojinović, kao malo koji umetnik, svojim ulogama i posebnim umetničkim izrazom ostavio je pečat na celokupnu filmsku umetnost, ulogama po kojima je posebno bio poštovan i voljen kao istinski heroj mnogih generacija, poklonika sedme umetnosti", navedeno je u telegramu predsednika Republike Srpske.

Dodik je istakao da je Živojinović tokom svoje bogate profesionalne karijere ostvario veliki broj uloga na filmu, televiziji i u pozorištu koje će ostati vredna zaostavština filmskoj umetnosti i kulturi uopšte.

"Iskreno saosećajući u bolu koji vas je zadesio upućujem vam izraze mog najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu, preneli su mediji u RS.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici i kolegama povodom smrti istaknutog srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića, za koga je rekla da je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji.

"Sa tugom i žaljenjem sam primila vest o smrti velikog glumca i čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji, Bate Živojinovića. Odlazak velikana srpskog glumišta koji je obeležilo celo jedno razdoblje u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije, veliki je gubitak za porodicu ali i za sve generacije koje su stasavale uz njegove brojne filmove i TV serije", rekla je ona.

Prema rečima predsednice Vlade RS, Bata Živojinović ostaće upamćen kao veliki čovek, istinski heroj mnogih generacija i simbol zlatnog doba jugoslovenskog filma, čije će brojne ostvarene uloge biti vredna zaostavština filmskoj umetnosti i kulturi uopšte.

"U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, porodici Živojinović, kolegama i prijateljima, upućujem izraze najdubljeg saučešća", zaključuje se u telegramu.

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: