Nikolić: Značajna podrška Alžira da ne prizna Kosovo

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, razgovarao je tokom zvanične posete Alžiru s predsednikom nacionalne skupštine Mohamedom Larbijem Uld Kelifom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.05.2016.

17:07

Nikolić: Značajna podrška Alžira da ne prizna Kosovo
Foto: Tanjug, arhiva

Nikolić je razgovarao i sa predsednikom Vlade Alžira, Abdelmalekom Selalom.

Mohamed Larbi Uld Kelifa je tokom razgovora sa predsednikom Srbije istakao da, poput Srbije koja se trudi da održi stabilnost na Balkanu, Alžir nastoji da vrati stabilnost u region.

On je dodao da su preduslov razvoja stabilnost i poštovanje međunarodnog prava. Poštovanje tog principa je osnov za stav Alžira da ne prizna nezavisnost takozvanog "Kosova", rekao je alžirski zvaničnik.

Nikolić je istakao da je, kada je reč o Kosovu i Metohiji, Srbiji značajna podrška prijatelja širom sveta i da je zato zahvalna zbog principijelnog stava Alžira.

On se osvrnuo na dobru bilateralnu saradnju i izrazio nadu da će dve zemle iskoristiti sve potencijale za unapređenje privredne saradnje, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

Tokom susreta sa predsednikom Vlade Alžira, predsednik Nikolić i Abdelmalek Selal saglasili su se da je mnogo učinjeno za razvoj dobrih odnosa između Alžira i Srbije, ali da ima još prostora za njihovo unapređenje.

Nikolić je rekao da Srbija sprovodi reforme već četiri godine i uspešno stvara povoljan ambijent za strane investitore. On je podvukao da Srbija ima brojne komparativne prednosti za investicije, od povoljnog geografskog položaja, do izvanredne radne snage.

Alžirski premijer je istakao da je njegova zemlja zainteresovana za saradnju u domenu poljoprivrede, namenske industrije i novih tehnologija.

Sa druge strane, naglasio je, Alžir može Srbiji da pomogne u domenu energetske stabilnosti, rekao je Selal.

On je predložio da se Srbija i Alžir zajedno usmere na projekte okrenute tržištima afričkih zemalja, ocenivši da je Afrika kontinent u usponu.

U prisustvu predsednika Nikolića i premijera Selala, predstavnici Srbije i Alžira potpisali su više bilateralnih sporazuma.

Potpisan je Program o saradnji u oblasti kulture između Vlade Republike Srbije i Vlade NDR Alžir za 2016, 2017. i 2018. godinu, Protokol o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za diplomatiju i međunarodne odnose ministarstva spoljnih poslova NDR Alžir kao i Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne bibilioteke NDR Alžir.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju u oblasti informacionih tehnologija, između Nacionalne agencije za promociju i razvoj tehnoloških parkova Alžira i Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Predsednik Srbije razgovaraće danas i sa predsednikom Narodne Demokratske Republike Alžir Abdelazizom Buteflikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: