"Tužilac mora da se oglasi zbog sumnji o izborima"

NVO Transparentnost Srbija (TS) navodi da Republički javni tužilac i drugi državni organi moraju da se oglase povodom navoda o izbornim neregularnostima.

Izvor: Beta

Subota, 30.04.2016.

17:31

Foto: Tanjug

Kako navode, samo tako će se ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta, zakazanim za sredu, 4. maj, sprečiti moguća kršenja zakona.

Komentarišući navode o izbornim neregularnostima, TS je ocenila da je potreba za javnim upozorenjem sa pozicije javnog tužioca i za pozivom građanima da prijave svaki slučaj narušavanja izbornih pravila, "još veća na ponovljenim izborima nego na onim od 24. aprila" zbog "snažnijih motiva za podmićivanje birača, pretnje ili korišćenje javnih resursa u svrhu političke promocije".

"Za razliku od opšteg glasanja, gde je za jedan mandat potrebno oko 15.000 glasova, sada se može očekivati da oko 10.000 birača svojim glasovima utiče na raspodelu 13 mandata. Samim tim, znatno su snažniji motivi za podmićivanje birača, pretnje ili za korišćenje javnih resursa u svrhu političke promocije, nego što bi bili inače", naveo je TS.

Ta organizacija je ocenila da je u vezi s ponovljenim izborima, potrebno "bez ikakvih nedoumica" utvrditi da li za TV i radio stanice važe pravila o izbornoj tišini i predstavljanju javnih funkcionera koji su i kandidati na izborima.

Transparentnost je navela i da Agencija za borbu protiv korupcije treba da prati aktivnosti stranaka, koalicija i grupa građana koje se mogu odraziti na finansiranje kampanje i u ovom periodu, kako bi i informacije o tome mogle da se uporede sa izveštajima o finansiranju kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: