Izborna matematika: I SDS-LDP-LSV bez spokoja do 4. maja?

Koalicija DSS-Dveri, prema poslednjim podacima RIK, trenutno je ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.04.2016.

16:43

Izborna matematika: I SDS-LDP-LSV bez spokoja do 4. maja?
Foto: Tanjug

Poznavaoci izborne matematike procenjuju da ni lista SDS-LDP-LSV, sa 5,03 odsto osvojenih glasova, ne bi trebalo da bude spokojna do 4. maja, kada će izbori biti ponovljeni na 15 biračkih mesta.

Srđan Bogosavljević iz Ipsos stratedžik marketinga kaže za Tanjug da bi koalicija DSS-Dveri na ponovljenim izborima 4. maja morala da osvoji oko 930 glasova kako bi ušla u parlament.

"Pošto računica kaže da njima sada fali jedan glas, oni bi na ponovljenim izborima, na kojima će učestvovati oko 19.000 birača, trebalo da dobiju pet odsto plus jedan glas, pa plus taj jedan glas, koji im nedostaje do pet odsto", objasnio je Bogosavljević Tanjugu.

On ističe da se svakako radi o "redu veličina ispod 1.000 glasova", te da smatra da im je potrebno 933 glasa za ulazak u parlament.

Ta računica podrazumeva da je na 15 biračkih mesta, gde se glasanje ponavlja, upisano oko 19.000 birača, ali i tu treba ukalkulisati izlaznost, odnosno činjenicu da svakako neće svi izaći na glasanje.

Kada je reč o koaliciji SDS-LDP-LSV, koja je sada iznad cenzusa, Bogosavljević smatra da ta koalicija na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta mora da osvoji "istih tih 930 glasova, minus ovo sad što imaju, a to je, mislim, 378 glasova preko cenzusa i plus jedan glas".

"Njima na tim biračkim mestima treba oko 500-600 glasova", smatra Bogosavljević i dodaje da to naizgled nije težak cilj, ali nema ni garancije da će zasigurno biti dostignut.

Bogosavljević, iza kojeg su brojni izbori, ne samo u Srbiji, kaže da nije iznenađen izbornim i postizbornim dešavanjima.

"To tako izgleda od kako se broji kod nas", kaže i navodi da od desetak hiljada biračkih mesta uvek postoji par stotina, do 300, na kojima je "nešto zabrljano".

"Postoji jedan broj mesta na kojima ima prigovora, i, ako su opravdani, glasanje se ponavlja. Ali, postoji gomila mesta, gde niko nije prigovorio, ali se 'prosula kafa', 'pao je burek' preko zapisnika, zapisnik je pisan nečitkim rukopisom, prepisivali su, potpisivao jedan umesto svih ostalih, iako su svi bili za stolom...i to je svaki put bilo tako", kaže Bogosavljević, pozivajući se na izbornu hronologiju.

Ističe, međutim, da nikad tih 150 do 200 spornih biračkih mesta od desetak hiljada nikad nije ništa značilo, osim, kao što je sada slučaj, kada jedna stranka ulazi ili ispada za jedan glas.

"Onda to postaje veliki problem i dobije ogromnu pažnju kao sada", navodi Bogosavljević.

On podseća na to koliko je na prethodnim amewičkim izborima trajalo prebrojavanje glasova na Floridi.

"Tri meseca su se zbog tog jednog glasa lomila koplja. Dakle, kada se lomi rezultat, a sada je to slučaj kod nas, onda je tako", kaže Bogosavljević i dodaje da nikakvog problema ne bi bilo, niti bi se bilo ko time bavio time da su DS S - Dveri na 4,8 ili na 5,2 odsto.

Dodaje da, kada se uzme u obzir toliki broj biračkih mesta i činjenica da Srbija nema potpunu automatizaciju izbornog procesa, sasvim je normalno da postoje zapisnici koji su u jednom malom broju biračkih mesta loše napravljeni, neuko, nečitko, naprosto - loše.

Inače, ponovljeno glasanje za novi saziv republičkog parlamenta na 15 biračkih mesta biće održano u sredu 4. maja, a pravo glasa na njima ima 19.631 građanin, saopštila je Republička izborna komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: