"Makedonija – država u raspadu, odlučuju Albanci"

Štampa na nemačkom ispituje ulogu albanskih partija, koja bi mogla da bude odlučujuća za krizu u Makedoniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2016.

12:11

Default images
Thinkstock

Nedelju dana nakon što je makedonski predsednik Đorđe Ivanov preventivno amnestirao 56 političara i njihovih saradnika i dalje hiljade Makedonaca svakodnevno izlaze na ulice zbog te odluke.

Današnji četvrtak je najavljen kao svojevrsni dan D, jer na ulice izlaze i demonstranti i pobornici aktuelne vlasti. Demonstranti zahtevaju odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, jer do tada ne može biti sređen birački spisak koji, prema procenama, ima 100.000 nepostojećih birača.

Uz to, vladajuće partije imaju potpunu dominaciju nad medijskom scenom, pa se zahteva i medijska reforma. Najvažniji zahtev je povlačenje amnestije koju je Ivanov udelio pripadnicima vladajuće elite protiv kojih Specijalno državno tužilaštvo vodi istragu zbog ilegalnog prisluškivanja 20.000 građana, zloupotrebe funkcija i kriminalizacije političkih protivnika kroz policiju i pravosuđe.

„Huligani, ubice nacije, kriminalci upravljani iz inostranstva – tako ih naziva vladina štampa. Piše da demonstranti žele da pretvore Makedoniju u međunarodni protektorat i da ih finansira i njima upravlja berzanski špekulant Džorž Soroš – oni su, dakle, sorošidi“, piše ugledni nemački nedeljnik "Špigl "na svom portalu. „U pitanju su desetine hiljada ogorčenih Makedonaca koji već nedelju dana širom zemlje izlaze na ulice protiv nacionalno-autoritarnih vlastodržaca.“

Prenosi se stav makedonskog publiciste Saše Ordanoskog, koji kaže: „Mi smo zemlja u raspadu. Praktično više nema legalnih institucija, naša sudbina sada zavisi od međunarodne zajednice.“ Evropa, piše "Špigl", zanemaruje mnoge stvari u Makedoniji, jer ta država zaustavlja izbeglički talas na granici s Grčkom. Ipak, u petak je novi sastanak u Beču pod dirigentskom palicom evropskog komesara Johanesa Hana. Od toga sastanka Dušan Reljić, stručnjak berlinske fondacije Nauka i politika, nema velika očekivanja: „Sadašnji razvoj pokazuje da režim Gruevskog želi da ostane na vlasti po svaku cenu, jer njegovim predstavnicima preti zatvor.“

Dopisnica bečkog lista "Standard "u svom izveštaju ističe: „Demonstracije se danima održavaju ne samo u glavnom gradu Skoplju nego i u Bitolju, Strumici, Velesu, Kumanovu i Štipu. U njima učestvuju i Albanci koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva.“ Dalje se posvećuje ulozi albanskih partija:

„Zaista je odlučujuća uloga koju imaju dve velike albanske partije, DUI Alija Ahmetija, koji je poslednjih godina koalirao sa vladajućom VMRO, kao i DPA Menduha Tačija. Jer ukoliko te dve partije okrenu leđa premijeru Gruevskom i VMRO-u i priključe se zahtevu za odlaganjem izbora, onda bi VMRO ostao usamljen i nakon eventualnih izbora ne bi mogao da sačini koaliciju. Do sada međutim DUI i DPA podržavaju VMRO kada se radi o terminu izbora. Posebno DUI teško da ima interesa za efikasan rad Specijalnog tužilaštva iz straha da će isplivati pravno relevantne radnje u koje su upleteni članovi te partije – posebno slučajevi korupcije.“

„Albanci u Makedoniji sve kritičnije gledaju na DUI i DPA. Nova albanska partija Besa i druge albanske organizacije učestvuju u protestima. Odlučujuće će svakako biti i koliki će pritisak na Albance izvršiti Sjedinjene Države. Jer Albanci u Makedoniji – baš kao i u Albaniji i na Kosovu – važe za bliske saveznike SAD. Važno je i da li će ubuduće Makedonija imati šansu da uđe u NATO i, dugoročno, u Evropsku uniju – uprkos dosadašnjem vetu Grčke“, zaključuje bečki list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: