Živković: Ne želim sukob sa medijima

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2003.

15:42

Default images

Vlast koja želi da disciplinuje medije brzo propada, izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik Vlade Srbije Zoran Živković, ocenjujući i da "svako ko želi dobro Srbiji ne može da bude zadovoljan" sadašnjim odnosom mediji-vlast. "Kada su odnosi loši traži se ko je kriv za te odnose i sigurno je da je krivica na obe strane, pitanje je samo u kom intenzitetu", rekao je Živković, ukazujući da postoji "jedno čudno tumačenje nekih akata nekih ljudi".

"Ako neko, ko je činovnik Vlade, zato što je natpisima u nekim medijima, izjavama nekih drugih ljudi u medijima oklevetan, tuži te medije, onda se to odmah gleda kao pritisak Vlade ili vlasti na nezavisne medije. A šta ćemo, onda, sa njegovim ljudskim pravima da zaštiti sopstveni integritet", upitao je premijer. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji "čudna situacija da su svi političari, a posebno oni koji su u vlasti, po definiciji krivi i da njima možete da kažete bilo šta, mada nema nikakvog osnova za to, i da to onda bude sloboda informisanja".

"Ja ne želim da, kao predsednik Vlade, imam bilo kakav sukob sa medijima i potpuno prihvatam da mediji moraju da budu kritičko ogledalo onoga što vlast radi. To je njihova obaveza", rekao je Živković ističući, međutim, da to što manji broj novinara ume da o svojim kolegama, političarima i narodu govore najružnije stvari i "da to bude uslov da se za njih kaže da su dobri kolumnisti i urednici", ne služi na čast ni novinarima ni medijima, ali ni državi.

Živković je ocenio da je vreme da Savet za radio-difuziju počne da radi, a da za procenu da li je bilo propusta u njegovom formiranju, treba pitati poslanike u Skupštini Srbije, jer je Vlada učinila ono što je bilo njen posao. "Tu opet postoje dve vrste gledanja. Da se traži dlaka u jajetu, pa da se kaže nije bilo 30 dana, nije ispoštovan rok, i ja ne mogu da kažem da sam protiv toga. Ali, ako gledamo šta nam se sve dešavalo i šta nam se dešava, za to vreme niko nije za te ljude rekao nikakvu primedbu koja bi ih isključivala da budu deo tog saveta", naglasio je on. Prema njegovim rečima, "generalni problem" je i u tome što bi Radio-difuzni savet trebalo da bude jedno nezavisno telo, koje će u dodeli nacionalnog bogatstva kakve su frekvencije, biti potpuno rasterećeno političkih, komercijalnih i finansijskih pritisaka. "Da li smo mi kao društvo spremni za tako nešto? Mislim da još nismo", zaključio je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: