Zašto Srbi u inostranstvu (ne) izlaze na izbore?

Na predstojećim parlamentarnim izborima, za glasanje na biračkim mestima u inostranstvu prijavilo se nešto manje od 8500 državljana Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2016.

16:33

Zašto Srbi u inostranstvu (ne) izlaze na izbore?
Foto: Thinkstock

U dijaspori ima 37 biračkih mesta.

Dijaspora će preporoditi Srbiju, mislili su nekadašnji opozicionari, kada je početkom devedesetih stasavao višepartijski sistem u Srbiji.

Dve i po decenije kasnije, simboličan broj srpskih državljana koji žive u inostranstvu odlučio se da učestvuje u političkom životu svoje postojbine.

"Oni koji su duže u dijaspori su u međuvremenu postali razočarani izborima, svim mogućim kampanjama pomoći gde su bili angažovani, a svi znamo kako su se te kampanje završavale. Oni koji su skorije otišli, mislim da njih apsolutno ne zanima šta se ovde događa", kaže politički analitičar Boško Jakšić.

Ipak, ima i onih koji su u inostranstvu, a kažu da im nije omogućeno da glasaju. Vuk Velebit se nalazi u Konstancu, u blizini Štutgarta, na studijama, i kaže da, iako je želeo, nije mu omogućeno da izađe na izbore.

"Od 29. marta, kada sam podneo prijavu za glasanje na predstojećim izborima u inostranstvu, nisam dobio nikakav odgovor od konzulata u Štutgartu. Ja sam u međuvremenu još jednom kontaktirao naš konzulat putem i-mejla, sa molbom da mi odgovore šta se dešava povodom moje prijave, ali nikakav odgovor nisam dobio", navodi Vuk Velebit, student iz Srbije u Nemačkoj.

Dok ovaj državljanin Srbije kaže da je bilo i drugih njegovih sunarodnika u Nemačkoj koji su prošli kao on, ni u Republičkoj izbornoj komisiji, kao ni u Ministarstvu spoljnih poslova, niko nije želeo za B92 da objasni o čemu se radi.

Politički analitičar Boško Jakšić objašnjava da je, na primer, Hrvatska kao susedna država regiona, od početka zauzela drugačiji stav prema dijaspori.

"Hrvatska je umnogome, ako se setimo, nezavisnost dobila angažmanom dijaspore. Hrvati kada glasaju, oni glasaju za jedan, što se njih tiče pobednički projekat kome su doprineli, a ovde je situacija 180 stepeni drugačija", objašnjava analitičar.

Na prošlim parlamentarnim izborima, 2014. godine, u inostranstvu je glasalo 4826 državljana Srbije, što je samo nešto više od 0,1 odsto svih birača koji su glasali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: