Smiljanić: Tražićemo smenu vlade

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2003.

11:20

Default images

Savez samostalnih sindikata Srbije najavio da će u sredu u 12 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu biti održan protest radnika. Predsednik tog sindikata Milenko Smiljanić rekao je da će, ukoliko Vlada Srbije do srede ne odgovori na zahteve članstva tog sindikata, zatražiti njenu ostavku i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora. "Najbolje za državu je da se sedne, i kada su radnici kroz sindikat u protestu, razgovara o pitanjima. Ako to ne učine sa nama, onda će se suočiti sa najgorim oblicima militantnog sindikalizma, anarhosindikalizma, koji ne bira sredstva i to je onda nešto što podseća na ove manifestacije navijača u Novom Sadu i Beogradu. To je otprilike ta slika. Mi ćemo radikalizovati naš zahtev, ako vlada ne bude pokazala ambiciju da pričamo, zahtevom za smenu vlade. Ništa strašno, zašto bi sad to bilo nešto skaredno, italijanski sindikati su postali jaki onda kad su smenili prvu vladu, ali ih je tada bilo tri miliona na ulicama", rekao je Smiljanić.

Savez samostalnih sindikata Srbije, između ostalog, zahteva utvrđivanje koncepta razvoja privrede, usvajanje socijalnog programa, borbu protiv korupcije i malverzacija u procesu privatizacije i zamrzavanje cena koje su u nadležnosti vlade i lokalne samouprave. Protest Saveza samostalnog sindikata Srbije biće organizovan pod sloganom: "Za spas radništva i privrede Srbije", a po okupljanju radnika, koji bi trebalo da u Beograd doputuju iz svih krajeva Srbije, biće organizovana i protestna šetnja centrom grada.Prema rečima predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislava Čanaka, članovi tog sindikata neće učestvovati u sutrašnjim protestima jer nisu ni pozvani. Protest nema jasan cilj, a i organizuje se uz podršku poslovodstva fabrika što, prema njegovoj oceni, izaziva sumnju da ima političke i partijske ciljeve. Čanak je precizirao da je Samostalni sindikat radnicima fabrike "21. maj" i fabrikama u Vojvodini uputio dopis u kojem se direktori pozivaju da podrže protest, a radnicima se poručuje da će im taj dan biti plaćen kao i svaki radni dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: