Veruje da je vidovita

Izvor: T. Kaluðeroviæ

Četvrtak, 19.06.2003.

12:55

Default images

Neuropsihijatar Čedomir Hajduković i psiholog Stanko Ivandić procenili su na jučerašnjem suđenju Zorki Pucar (49) da je njena vera u sopstvene proročke moći iskrena i da njene ograničene intelektualne sposobnosti (gornja granica tuposti) nemaju uticaja na tako duboku ubeđenost.

"Njenu sposobnost vidovitosti podržalo je društvo. Zorka je uredno prijavila državi svoju agenciju, sredina joj je omogućila da prorokuje, a društvo je ovlastilo i priznalo njenu delatnost", rekli su Hajduković i Ivandić, koji su u svojstvu sudskih veštaka svedočili o psihološkom profilu Zorke Pucar, koju optužnica tereti za prevaru 43 ljudi.

Prema svedočenju oštećenih, Zorka je obećavala izlečenje bolesti, skidala crnu magiju i imala uputstvo za svaku nevolju ili želju. Obično je "propisivala" umivanje ili kupanje lekovitom vodom, skidala magiju katancem i ključem, spasavala brakove preporukom da se muževljev veš otkuvava noću i slično. Za svoje usluge i amajlije naplaćivala je u markama, obećavajući izlečenje, ako ne odmah, onda uskoro. Jedan od oštećenih Savo Mladenović iz Kraljeva obratio se vidovitoj Zorki posle gledanja njenih emisija i reklamiranja njenih proročkih sposobnosti na TV Pinku.

- Muka me je naterala da pozovem Zorkinu agenciju, jer mi je stariji sin bio pred razvodom. Kada smo joj žena i ja dali fotografije dvojice sinova, za starijeg je rekla da u braku neće imati dece, iako je već imao dvogodišnju ćerkicu. Odmah sam znao da smo prevareni. Žena je zaplakala, Zorka nas je, uprkos prvoj sumnji, ubedila da može da im spasi brak, dala nam je neke amajlije i uputila nas kako da ih koristimo. Platili smo koliko je tražila, oko 300 maraka. Sin nam se ipak razveo - ispričao je ovaj svedok.

Može da bude i slikar

Intelektualne sposobnosti Zorke Pucar (pamćenje, koncentracija, percepcija...), kao i inteligencija koja je na donjoj granici proseka nije uzrok njene nepokolebljive vere u natprirodnu moć. Ta vera je rezultat unutrašnjih nesvesnih sukoba i razvijenog super ega, što se ispoljilo kao proricanje, a moglo je da se projektuje i na drugu stranu - da postane slikar, naveo je Hajduković. "Zorkini crteži na kojima su vrlo jednostavno, bez detaljisanja nacrtani muškarac, žena i stablo drveta, ne razlikuju se od dečjih i pokazuju visok stepen infantilnosti", komentar je psihologa Ivandića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: