Ugljanin traži intervenciju UN, Dačić: Besmisleno

Lider Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin traži intervenciju UN. Ivica Dačić kaže da je taj zahtev besmislen i da je cilj destabilizacija Srbije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.04.2016.

23:40

Ugljanin traži intervenciju UN, Dačić: Besmisleno
Foto: Tanjug, arhiva

Lider Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin uputio je zahtev Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija: da hitno i bez odlaganja u Sandžak pošalje međunarodne snage za sprečavanje konflikata i preduzme druge mere za zaštitu bošnjačkog naroda u ovom delu Srbije, pišu "Večernje novosti".

Odluka da se pozovu snage UN doneta je pod okriljem noći, u subotu uveče, na vanrednoj sednici BNV, održanoj u "krnjem" sastavu, jer na njoj nije bilo 17 većnika liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju". Oni tvrde da nisu konsultovani o tačkama dnevnog reda.

Kako stoji u saopštenju BNV, oko kojeg se saglasilo preostalih 18 Ugljaninovih većnika, poziva se cela međunarodna zajednica da uspostavi posebne misije "u cilju sprečavanja konflikta kako bi se zaustavilo dalje zastrašivanje i pretnje Bošnjacima, ali i preventivno onemogućio novi talas državnog terora, zločina i etničkog čišćenja u Sandžaku".

Vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić je za "Novosti" rekao da je zahtev besmislen i da na to niko u svetu neće reagovati:

"Mir i stabilnost u Srbiji nisu ugroženi. Ovo je očigledna i velika provokacija usmerena na izazivanje destabilizacije zemlje", naveo je on.

Ugljaninovi zahtevi za potpredsednika vlade Rasima Ljajića nisu ništa novo i on smatra da Vlada Srbije na njih ne treba da reaguje:

"Ugljanin već 25 godina traži jedno te isto i od toga nema ništa. Čovek je ostao zarobljen u devedesetim godinama. Zahtevi su i tada bili besmisleni, a sada još više i završiće u nekoj kanti za smeće u kancelarijama EU i UN. Kada bi Vlada reagovala na ovakve besmislice, ne bi imala vremena ničim drugim da se bavi" poručio je Ljajić za "Novosti".

BNV se, kako je poručeno, "radi zaštite Bošnjaka", za koje se tvrdi da su "narod pod pretnjom" "da su u Srbiji diskriminisani" i da je njihov položaj "neodrživ", obratio i OEBS, EU i Savetu Evrope.

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović najoštrije je osudio zahtev predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina upućen SB UN "da se obezbede međunarodne snage kako bi se sprečili konflikti i zaštitili Bošnjaci od terora, represije i asimilacije kao i da Savet Evrope i OEBS uspostave posebne posmatračke misije u Sandžaku koji je pod upravom Srbije".

"Ugljanin na najgrublji nacin zloupotrebljava BNV,stavlja ga u funkciju svoje bolesne zelje da se očuva malo nekakve vlasti, po cenu sejanja straha. Ovaj suludi poziv je samo potvrda da je taj čovek izgubio svaki kontakt sa realnošću. Retorika prikazivanja situacije u Sandžaku kao mesta u kojem vladaju teror, represija i asimilacija je ozbiljno bolesna, ali i veoma opasna", smatra Omerović.

On je dodao da Ugljanin pokušava uterivanjem straha da dobije neke glasove.

"Ako bi trebalo zaštiti Bošnjake od nekoga, to je upravo Ugljanin. Sramoti instituciju BNV, koristi je za najprizemnije i najstrašnije širenje laži, straha, uznemiravanja svih građana", istakao je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: