ZG: Na protestu protiv presude Šešelju 10 ljudi

Na protestu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju okupilo se tek desetak ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

19:06

ZG: Na protestu protiv presude Šešelju 10 ljudi
Foto: Tanjug

Skup, koji su zakazali Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata, završen je nakon manje od dvadesetak minuta, preneo je sajt Indeks.hr.

Aktivisti navode da su "zadovoljni odazivom, jer su sve pripremili na brzinu".

"Nismo očekivali oslobađajuću presudu. Ovo nam je brza spontana reakcija na šokantnu presudu, jer nema govora da su Šešeljevi govori podstakli zločine. Nadam se da će žalbeno veće kritički razmotriti ovu presudu, što očekuju žrtve i postjugoslovenska društva", kažu organizatori skupa.

Vesna Teršelić iz zagrebačkog Centra za suočavanje sa prošlošću Dokumente je dodala: "Presuda ne sme da bude opravdanje za širenje govora mržnje. On nije ozbiljan politički akter već je na margini i nadam se da će tamo ostati. Rast njegove popularnosti može biti privremen".

"Okupili smo se brzinski i spontano. Ovim je ponovno nanesena nepravda žrtvama, nadamo se da će se ona ipak ispraviti. Nadamo se da će presuda biti promenjena. Brine nas što ona sad može da bude iskorišćena za dalji govor mržnje i može da podstakne nastavak nacionalističkih govora u Hrvatskoj i regionu", izjavila je Martina Horvat iz Gonga u ime Platforme 112.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: