Poplašen: Optužnica falsifikat na klimavim nogama

Bivši predsednik RS i nekadašnji lider SRS RS Nikola Poplašen kaže da je optužnica protiv Vojislava Šešelja od početka bila falsifikat i na klimavim nogama.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

14:50

Poplašen: Optužnica falsifikat na klimavim nogama
Foto: GettyImages

Poplašen je za sarajevski portal Vijesti.ba rekao da je oslobađajuća presuda Šešelju bila jedini mogući pravno utemeljeni ishod takve optužnice.

"Radi se o čoveku koji može biti ocenjivan sa stanovišta verbalnog delikta, ali verbalni delikt odavno nije deo inkrimisanih pravnih sankcija u pravno uređenim državama. Druga je stvar ko se i koliko slaže sa političkim stavovima i političkim delovanjem Vojislava Šešelja, ali to nije i ne može biti predmet Haškog tribunala nego nekih demokratskih procesa", rekao je Poplašen.

Upitan da li se oslobađajuća presuda Šešelju može tumačiti kao kompromis, s obzirom na optužbe srpske javnosti da je Haški tribunal od svog osnivanja usmeren protiv Srba, bivši predsednik RS je kazao da je taj sud "uperen protiv svih demokratskih procesa, pa onda i protiv Srba, izmišljajući zločine i osuđujući ljude bez ikakve pravne osnove".

"Haški tribunal i njegovi nalogodavci još nemaju razloga da bilo s kim sklapaju kompromis. Tu se više može nagađati o namerama onih koji su izrekli takvu presudu, a vezane su za nalogodavce tog tribunala", istakao je Poplašen.

On je rekao da su tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije počinjeni ratni zločini sa različitih strana, a da je smisao Tribunala bio da utvrdi obim i počinioce zločina, a ne da politički sudi.

"Ja govorim o elementu uloge Haškog tribunala u političkim procesima, a ne o osudi zločina što bi bila njegova stvarna funkcija", rekao je Poplašen.

Haški tribunal je izrekao prvostepenu oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju i naveo da lider SRS nije kriv ni po jednoj tački optužnice za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: