"EU pokušava da primora Srbiju da odustane od KiM"

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je da posle sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa nije napravljen poseban napredak.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.02.2016.

23:05

Foto: Beta/AP

On je rekao i da većina u EU pokušava da natera Beograd da napusti svoju poziciju po pitanju Kosova korak po korak u pregovorima za članstvo u Uniji.

Čurkin je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu rekao da situaciju na Kosovu i dalje obeležavaju trajna kriza i sukobi s opozicijom.

Ruski ambasador je ocenio da je situacija s kosovskim Srbima i dalje veoma ozbiljna.

Čurkin je rekao da dogovorena Zajednica srpskih opština postoji samo na papiru iako to treba da doprinese medjuetničkim odnosima, tako što bi kosovski Srbi dobili prava.

Situacije teško da je zadovoljavajuća, rekao je Čurkin i dodao da su posrednici u dijalogu Beograda i Prištine iz EU tihi po pitanju zajednice opština.

Teško je izbeći utisak da većina u EU pokušava da primora Srbiju da napusti svoju poziciju korak po korak u pregovorima za članstvu u EU, rekao je Čurkin podsećajući da su pregovori Srbije i EU o članstvu počeli u decembru otvaranjem poglavlja o drugim pitanjima, što se u slučaju Srbije odnosi na Kosovo.

Postavlja se pitanje nepristrasnosti EU, rekao je Čurkin i naglasio da je rezolucija 1244 UN i dalje validan i obavezujući dokument.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da radikalizacija političkih prilika i pogoršanje bezbednosne situacije predstavljaju pretnju za sve žitelje Kosova i Metohije, dodajući da su najugroženiji povratnici u nacionalno mešovitim sredinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: