Tači: Bez ustupaka Srpskoj listi

Novoizabrani predsedni Kosova Hašim Tači kaže da pre glasanja nije dogovorio bilo kakve ustupke sa Srpskom listom i da će služiti svim građanima podjednako.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.02.2016.

16:34

Tači: Bez ustupaka Srpskoj listi
Foto: Beta, AP

Tači je u intervju za „Glas Amerike“ na albanskom jeziku rekao i da će dijalog o normalizacjii odnosa sa Beogradom u Briselu biti nastavljen.

"Kosovo je domovina svih njenih građana i svako treba da se oseća dobro i ponosno što živi na Kosovu.... Manjine su vrednost kosovskog društva, imaju svoja ustavna prava... Oni su Kosovari", rekao je Tači izrazivši uverenje da je međuetničnost preduslov za njegovu viziju izgradnje "novog, evropskog i multietničkog Kosova".

Tači, koji će predsedničku funkciju preuzeti 7. aprila, kaže da su srpski poslanici deo skupštinske većine u kosovskom parlamentu.

"Oni imaju svoju viziju, svoj program, imaju cilj, tako da sve je bilo u okviru kooridinacije koalicionih partnera i prema ranijim sporazumima, a glasanje je bilo tajno i svako je izrazio svoju volju", rekao je Tači istakavši da ne može da kaže da li su Srbi glasali za ili protiv njegovog izbora, ali je za svoj izbor zahvalan svima.

Tači je rekao i da je preduslov za evroatlantske integracije, ali i mir - regionalna stabilnost, saradnja u regionu i izgradnja "dobrosusedskih odnosa".

"Kosovo će sarađivati sa svim susednim zemljama. Imamo odličnu saradnju sa Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom. Mi ćemo nastaviti punu normalizaciju odnosa Srbijom", rekao je.

Upitan da li je već podneo ostavku na lidersku poziciju u Demokratskoj partiji Kkosova, Tači tvrdi da jeste i ističe da je ponosan što je bio na čelu, kako kaže, jedne tako moćne stranke.

Na konstataciju da ga tokom predsedničkog mandata čekaju veliki izazovi među kojima i suočavanje sa Specijalnim sudom za ratne zločine bivše OVK, Tači kaže da će Priština sprovesti sve svoje zakonske i ustavne obaveze.

Mislim da taj sud treba da bude prednost za Kosovo i snažan argument za konsolidaciju naše zemlje prema međunarodnoj zajednici, dakle", ne postoji zabrinutost u pogledu oklevanja, jer mi nemamo šta da krijemo.

A na pitanje da li je lično zabrinut zbog početka rada Specijalnog suda, Tači kaže:

"Mi smo ratovali protiv režima (Slobodana) Miloševića i protiv Miloševićevih zakona. Danas mi poštujemo međunarodne zakone i standarde".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: