"Dogovor samo da ne smetamo jedni drugima"

DS, SDS i LDP imaju samo dogovor da ne smetaju jedna drugoj i to je ono oko čega smo se složili na sastanku u sedištu DS, kaže za B92 Dragoljub Mićunović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

16:43

Foto: B92

Kako je rekao u Kažiprstu, dogovora o zajedničkom izlasku na izbore nema, a demokrate smatraju da je izlazak u dve kolone "politički rentabilniji".

"Mi smo izgubili veliki deo članstva i biračkog tela, koji su ostali pasivni i razočarani. Mi moramo prvo na njih da ciljamo, da im vratimo poverenje, da oni glasaju ponovo", kaže Mićunović.

Prvi predsednik obnovljene DS oceno je da je to nemoguće ako evropska opozicija izađe u jednoj koloni.

"Razbijala se stranka, mnogo toga se desilo u prethodne četiri godine. Na sastancima Glavnog odbora smo videli raspoloženje unutar stranke, ali smo imali i istraživanja koja su pokazala da dve kolone donose više glasova, tako će izaći mnogi koji bi imali problem da zaokruže neko ime, koji bi bili nezadovoljni jednom listom", kaže Mićunović.

Kako je istakao, on ne vidi da stranke sa kojima se razgovaralo imaju "drugačije ciljeve od DS" i naveo da je Srbiji neophodna velika demokratska stranka.

"Potrebna je integracija, zemlji je potrebna jedna velika demokratska stranka, autentično proevropski orijentisana. Međutim, ne prave se stranke ovako, uoči izbora. To bi bila samo tehnička koalicija, koja se odmah posle raspada. Tako nešto mora posle izbora, osnivanje zajedničkog poslaničkog kluba, zajednički nastup stranka koje podržavaju povratak u DS", kaže Mićunović.

Kako je rekao, postoje principi i pragmatične odluke - "principi su rizičniji i trajiniji, a pragmatično je trenutno".

Mićunović ne smatra da bi se stvaranjem jedne liste stvorila referendumska atmosfera.

"Mislim da je situacija drugačija, ima previše izmešanih karata, vrednosti, svašta se dešavalo u politici i prvo moramo da ponovo uspostavimo red", rekao je Mićunović.

Nešto ranije, iz LDP su stigli nagoveštaji da je dogovor postignut, ali je lider DS Bojan Pajtić ipak potvrdio da neće biti zajedničke liste DS-SDS-LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: