Advokati odbijaju da učestvuju u slučajevima organizovanog kriminala

Izvor: B92

Subota, 31.05.2003.

17:48

Default images

Članovi Advokatske komore Beograda saopštili su da odbijaju da učestvuju u predmetima takozvanog organizovanog kriminala, zbog, kako su ocenili, "najgrubljeg kršenja" osnovnih prava građana do kojeg je došlo nakon izmena Krivičnog zakona u delu koji se odnosi na borbu protiv te vrste kriminala. U saopštenju izdatom nakon vanredne Skupštine Advokatske komore, navodi se da advokati Beograda zahtevaju da se odmah ukinu ti propisi, pre svih izmene i dopune Zakona o nadležnostima državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, jer te izmene "krše ljudska prava i slobode". O ovoj odluci Advokatska komora Beograda obavestiće i Međunarodnu uniju advokata, Evropsku uniju, Savet Evrope, Visoki komesarijat za ljudska prava UN, i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda.

"Ono što ću insistirati i tražiti od ovog skupa, to je da mi, branioci, u predmetima organizovanog kriminala obustavimo pružanje pravnih usluga našim klijentima, jer ne smemo da sudelujemo, kako kaže kolega Đorđević, i da tim našim odbranama damo legitimitet ovom izopačenom postupku i izopačenom zakonu", rekao je pred sednicu advokat Nikola Nikolić.

Advokat Toma Fila je rekao da Komora Beograda očekuje podršku medjunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih i gradjanskih prava. "Ova zemlja je članica Saveta Evrope. Postoje raznorazne institucije kojima se možemo obratiti. Možemo pozvati u goste nevladine organizacije, predstavnike stranih komora. Nisu to tako velike pare koje mi ne možemo da izdržimo. To će mnogo više da odjekne u svetu. Jer oni trče od jedne do druge zemlje da traže donacije. To će zaboleti ljude", rekao je Fila.

Od predstavnika vlasti najviše kritika od strane beogradskih advokata dobili su ministri pravde i policije Vladan Batić i Dušan Mihajlović. Advokat Milica Stevanović predložila je Batićevu smenu. "On ništa ne može da uradi. Sigurno su tu i drugi ministri koji loše rade, recimo ministar policije, ja to znam kao advokat i kao građanin, on je sramota za ovu državu, ali zadržaću se na pravosuđu. Mislim da je Batić sramota za pravosuđe", rekla je Milica Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: