Vučić: CIA kaže da nisu znali da su taoci u kući

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je dvoje srpskih državljana ubijeno u vazdušnom napadu SAD u Libiji.

Izvor: B92

Subota, 20.02.2016.

14:18

Vučić: CIA kaže da nisu znali da su taoci u kući
Foto: Tanjug

Vučić je rekao da je ponosan na to kako su bezbednosne službe u Srbiji vodile ovaj slučaj, ali da je došlo do "više sile".

"Reč je o prvoj velikoj talačkoj krizi sa kojom se Srbjia suočila. Ljudi bi bili oslobođeni da nije bilo ovog vazdušnog napada", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je smrt otetih službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića potvrđena na osnovu fotografija. Njihova tela biće prebačena u Srbiju u ponedeljak.

Prema rečima premijera Srbije, ambasador SAD je izjavio saučešće Srbiji zbog ovog slučaja, a američke obaveštajne službe tvrde da nisu znale da su u zgradi strani državljani. "Tražićemo formalno objašnjenje od Sjedinjenih Američkih Država. Od CIA smo dobili neformalan odgovor da nisu znali, ali ćemo sačekati i zvanično da to dobijemo", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će insistirati na odgovoru i "reći im sve u lice", ali da nema nameru da zaoštrava odnose sa SAD.

"Odnosi sa SAD su popravljeni u poslednje vreme. Istorijski nisu laki, a sada je potvrđeno da su naše ljude ubile američke bombe. Biću predsednik Vlade još bar dva meseca i za to vreme ću da pitam da li su imali informacije da su na tom mestu bili državljani Srbije", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je najodogovorniji za kidnapovanje je Ahmed Abaši, koji nije pripadnik ID, ali s njima sarađuje uz veliku materijalnu korist.

"Iza njega stoji druga osoba, ali ime ne mogu saopštim, da ne bi bili ugroženi životi drugih građana Srbije koji su u Libiji", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su članovi jedne libijske milicije nudile Srbiji zajedničku akciju oslobađanja otetih radnika ambasade Srbije u Libiji.

"Nuđena je operacija u kojoj bi učestvovalo oko 1.000 ljudi, među kojima bi bilo i deset srpskih operativaca. Ipak, proceili smo da bi takva akcija dovela do mnogo žrtava i da bi ugroženi bili i naši državljani", rekao je Vučić.

Kako je naveo, informacije o otetim Srbima su dobijane redovno, a njihova lokacija je poznata od pre desetak dana.

"Uspevali smo da na gotovo nedeljnom nivou dobijamo dokaze o njihovom zdravstvenom stanju. Razgovarali smo sa svim prijateljskim službama, sa FSB-om, CIA-om, a najkonkretnije informacije dobili smo 12. februara od Španaca o lokaciji koja je potvrđivala da smo i mi približno znali lokaciju u Sabrati gde se oteti nalaze", naveo je Vučić.

"Otmica nije bila slučajna"

Na pitanje B92 zašto je javnosti nekoliko puta saopštavano da će slučaj brzo biti rešen, pa čak i da će taoci biti oslobođeni "za 48 sati", Vučić je rekao: "Zato što smo imali takva obećanja. Bili smo veoma blizu oslobađanja."

Kako je rekao, obećanja su dobijana od "različitih krila libijskih vlasti".

"Pregovarano je sa svima koji su mogli da nam pomognu. Pomogli su nam u prethodnim slučajevima (Babić), pomogli bi nam i u ovom slučaju", rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da do otmice službenika nije došlo slučajno, ali je odbacio navode da je u konvoju koji je krenuo iz srpske ambasade bilo "mnogo novca".

Takođe, izrazio je sumnju u to da su Stankovićeva i Stepić bile mete otmice.

Premijer je dodao da prema njegovim saznanjima, Ministarstvo spoljnih poslova nije dalo nalog za putovanje tokom koga su u Libiji oteti srpski državljani, iako je to uobičajena praksa.

Upitan na kojim poslovima su oteti službenici ambasade radili i da li se radi o zvaničnim državnim poslovima, Vučić je kazao da zna odovor na prvo pitanje, ali da ne može sasvim da odgovori na njega.

"Čovek po imenu Ganudi davao je kontradiktorne informacije o samoj otmici i o njegovim kontaktima sa našim ljudima postoje veoma kontradiktorne informacije. Stavovi prisutnih Libijaca o samom vidjenju otmice dramatično su različiti u odnosu na ono što su rekli pojedini srpski državljani", dodao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

301 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: