Lokaciju otetih Pentagon "nadgledao nedeljama"

Strane obaveštajne službe su imale informaciju o otetim državljanima Srbije u Libiji i te informacije bi trebalo da imaju i službe SAD, rekao je Ivica Dačić.

Izvor: B92

Subota, 20.02.2016.

10:59

Default images
Foto: Beta, AP

Šef srpske diplomatije je potvrdio da je u vazdušnom napadu američke vojske u Libiji ubijeno dvoje službenika srpske ambasade.

Kako su naveli iz BIA, lokacija gde je kriminalna grupa, za koju se veruje da je povezana sa Islamskom državom, držala sprske taoce bila je poznata stranim službama, a libijske vlasti su pripremale akciju spasavanja.

Nešto ranije, američke vlasti su navele da su iz vazduha napale kamp za obuku Islamske države u Sabrati i da je on "nadgledan nedeljama". Ministar Dačić je naveo i da Srbija nije bila obaveštena o planiranim napadima vojske SAD u Libiji, kao i da će zatražiti objašnjenja od administracije u SAD i vlasti u Libiji kako je došlo do ovog slučaja.

Takođe, biće zatraženo utvrđivanje odgovornosti ako je bilo nepravilnosti u procedurama, rekao je Dačić. Navedeno je i da su pregovori sa otmičarima bili u toku i da je bilo nagoveštaja da bi "slučaj ubrzo mogao biti rešen".

Pentagon je ranije saopštio da je izveo napad na uporište ID i da je glavna meta bio terorista Nuredin Čučan povezan sa napadima u Tunisu.

U izveštaju američkih vlasti se navodi da je ubijeno 49 ljudi u "kampu za obuku ID", ali se ne spominju strani državljani.

CNN prenosi da je napadnuta kuća "proširivana tokom prethodnih godinu dana" i da su u nju mesecima pristizale grupe boraca Islamske države, od kojih je poslednja stigla pre dva dana.

"Prethodnih nedelja smo posmatrali kretanje militanata oko te lokacije i oni su prolazili kroz nešto što je izgledalo kao specijalna obuka. To nije u skladu sa uobičajenim dešavanjima za ovakve kampove", rekao je američki zvaničnik.

Kako piše CNN, zbog takvih aktivnosti je postojalo strahovanje da se planira "spoljni napad" iako nije bilo informacija o tome kada i gde bi do njega moglo doći.

Načelnik BIA Ivan Todorov kaže da je prema informacijama srpskih službi u pitanju zgrada u kojoj je bila locirana "kriminalna grupa".

"Objavljene informacije treba proveriti", rekao je Todorov.

Napad je izveo vojni avion F-15E koji je poleteo iz britanske baze, uz podršku bespilotnih letelica koje su krenule iz italijanske baze.

Obama tražio veće angažovanje u Libiji prošle nedelje

Američki predsednik Barak Obama je prošle nedelje naložio svom timu za nacionalnu bezbednost da pojača antiterorističke napore u Libiji, uz istovremeno traženje diplomatskih mogućnosti za rešavanje političke krize u toj zemlji i formiranje vlade nacionalnog jedinstva, podseća američka agencija.

Iako IS deluje i u drugim zemljama uključujući Avganistan, Libija se smatra ključnim fokusom džihadističke organizacije izvan Sirije i Iraka.

Američka vojska pomno prati kretanje IS u Libiji, a mali timovi američkog vojnog osoblja već mesecima cirkulišu tom zemljom.

U Libiji su aktivne i britanske, francuske i italijanske specijalne snage koje pomažu u izviđanju iz vazduha, izradi mapa i sakupljanju informacija u nekoliko gradova, među kojima je Bengazi na istoku i Zintan na zapadu, navela su dva libijska vojna zvaničnika koji sarađuju sa tim snagama.

Američki zvaničnici su ranije ovog meseca najavili da će za nekoliko nedelja američke specijalne snage biti poslate u Libiju, a kao razlog su naveli potrebu za podrobinijim konsultovanjem sa evropskim saveznicima.

Dodatne informacije bi pomogle u preciznijem određivanju meta za bilo koju vrstu vojnih udara, a izviđački dronovi su svugde veoma traženi, uključujući Siriju, Irak i Avganistan, navodi AP.

Zabrinutosti u Vašingtonu i Evropi doprinose podaci da broj boraca IS u Libiji raste, te se sada procenjuje da ih tamo ima od 2.000 do 5.000, mada im broj u Siriji i Iraku opada pod američkim i koalicionim vazdušnim udarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: